Ilfov prezentare; De la S.A.I la Metropola

PALATUL-MOGOSOAIA-7 Foto: BOGDAN NICULAE
Ilfov prezentare –

Am lucrat acum ceva timp la o prezentare a judetului ILFOV, o sinteza documentata din materialele de specialitate. O atasez aici:

Ilfov – traditie, prezent si viitor

Istoria judetului Ilfov si a acestor meleaguri reprezinta o importanta parte a devenirii poporului roman,  iar misterul ascuns in spatele vestigiilor istorice asteapta a fi descoperite de fiecare dintre noi. Ilfovul este reprezentat de locuri extraordinare asupra carora si-au pus amprenta oameni deosebiti, fapte istorice marcante si traditii ce nu merita sa le uitam.

Ilfov prezentare

Istoric:

Teritoriul judetului Ilfov de astazi poarta in timp dovezile unei vechi si indelungate locuiri a acestui teritoriu prin descoperirile arheologice realizate de specialisti de-a lungul timpului. In judetul Ilfov se inregistreaza peste 45 de puncte arheologice printre care mentionam: vatra de locuire paleolitica; asezarea neolitica; opt asezari din epoca bronzului;doua asezari din sec III-IV; cinci asezari din sec IX-XI. Numele Ilfov a fost atestat pentru prima data in anul 1482, printr-o  donatie catre manastirea Snagov a domnitorului Vlad Calugarul. Printre cele mai vechi localitati se numara: Snagov, Chitila, Afumati, Tancabesti, localitati ce au supravietuit pana astazi.Judetul Ilfov a fost marcat de-a lungul istoriei si de influenta unor figuri emblematice pentru poporul roman: Mihai Viteazul ce a castigat in anul 1595 celebra batalie impotriva turcilor de la Calugareni. In anul 1859 domnitorul Al. I. Cuza stabileste capitala noii Romanii la Bucuresti, iar rezidenta principala la palatul Brancoveanu de la Mogosoaia. Sub domnia lui Carol I judetul Ilfov devine una dintre cele mai importante regiuni din tara.  In perioada regimului comunist Ilfovul a reprezentat o importanta sursa pentru capitala  din punct de vedere al resurselor agricole si al fortei de munca pentru industria ce se afla in plina dezvoltare.

Asezare  si populatie:

Judetul Ifov este pozitionat in partea de S-SE a Romaniei, in centru Campiei Valahe si se intinde in jurul capitalei pe o suprafata de 1583 km. Pe teritoriul judetului Ilfov se afla 8 orase, 32 de comune cu 102 sate, avand un numar de locuitori total de 285.311  la data de 1 Ianuarie 2006.

Cultura:

In Judetul Ilfov regasim o serie de monumente istorice ce reprezinta un important reper in istoria poporului roman, printre care enumeram:

  • Palatul Brancovenesc de la Mogosoaia
  • Palatul Alexandru Ghica
  • Manastirea Caldarusani
  • Manastirea Cernica
  • Manastirea Pasarea
  • Manastirea Snagov

Prezent:

Prezentul judetului Ilfov este strans legat de evolutia capitalei, fiind intr-un proces de schimbare si evolutie continua atat din punct de vedere economic, demografic si ocupational. Viitorul judetului fiind reprezentat de noua strategie a celor mai importante corporatii; transferarea sediilor din centrul Bucurestiului spre localitatile ilfovene. Astazi in judetul Ilfov regasim   puncte de lucru ale celor mai importante corporatii multinationale, fapt ce nu poate decat sa ne onoreze.

––––

Avertisment cu rugaminte

Daca vrei sa iei cu copy/paste acest text, te rog sa precizezi sursa 😉

Foto: BOGDAN NICULAE

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *