(P)De ce fisurile anale necesita un tratament amanuntit

Fisurile anale sunt acele afectiuni ale portiunii terminale a tubului digestiv, care se manifesta cel mai adesea prin dureri acute dupa fiecare scaun.

Acest tip de afectiune apare deseori pe fondul constipatiilor de lunga durata si este provocata de eliminarea scaunelor foarte consistente, fapt ce cauzeaza intinderea peste limita a mucoasei anale.

In momentul unor intinderi succesive si de durata, mucoasa anala incepe sa prezinte microfisuri, care in timp isi vor mari dimensiunile, putand duce la aparitia a ceea ce se numeste in termeni medicali “fisura anala”.

De cele mai multe ori aceste afectiuni ale canalului anal, pot duce la unele complicatii neplacute, cum ar fi durerea indelungata, atat dupa, cat si in timpul scaunelor, dar si la ruptura extinsa a sfincterului anal intern, insotita de puruit si sangerari.

Infectarea fisurii sau stenoza anala reprezinta o complicatie majora si trebuie tratata ca atare.

Fisurile anale sunt semne ale acestestor rupturi si vin insotite aproape intotdeauna de toata gama de simptomele, cum ar fi: durerile severe care se manifesta atat in timpul, cat si dupa scaun, sange in scaun, mancarime sau umflatura in zona anala.

Tratamentul specific pentru aceste fisuri anale, se efectueaza cel mai adesea pe cale chirurgicala, iar in unele cazuri este necesara chiar extragerea unei parti a muschiului sfincterului, denumita si sfincterotomie. Scopul acestei interventii este acela de a preveni spasmele, fapt ce in final va duce la o vindecare mai usoara.

Se mai poate actiona chirurgical pentru indepartarea integrala a intregii fisuri anale, impreuna cu tesutul afectat din jurul acesteia, iar locul ramas liber se poate regenera mai rapid prin adaugarea unor bucati recoltate din tesutul pacientului.

In cazurile mai putin grave in care nu este necesar tratamentul chirurgical, clinica Proctonline ofera metode noninvazive pentru un tratament fisura anala discret si de succes.

Daca solutia aleasa va fi cea de tratare fisura anala prin metode nechirurgicale, tratamentul disponibil va preupune:

– Tratarea hipertensiunii arteriale, ce poate fi medicamentos oral sau prin introducerea de supozitoare, necesar pentru relaxarea muschilor canalului anal.

– Anestezia locala prin aplicarea unor creme cu nitroglicerina ceea ce va duce de asemenea la relaxarea muschilor canalului anal, fapt necesar pentru o vindecare mai rapida.

De ce este necesar sa prevenim fisurile anale?

In primul rand, este necesar sa evitam complicatiile ce vor deriva din evolutia ulterioara a unei fisuri anale simple care se poate infecta si poate duce la o interventie chirurgicala nedorita.

Metode de preventie recomandate

Preventia consta in evitarea constipatiei, iar pentru acest lucru este necesar un regim alimentar bogat in fructe si legume, precum si in cereale integrale.

O alta metoda de preventie o reprezinta consumul de apa in cantitati suficiente, deoarece apa poate favoriza reducerea consistentei scaunului, precum si eliminarea usoara a acestuia.

Cei predispusi la aparitia fisurilor anale pot efectua activitati fizice regulate, sub forma de gimnastica sau jogging, deoarece acest tip de exercitii are rolul de a decontracta musculatura tractului digestiv.

De asemenea, sportul practicat cu regularitate, inbunatateste starea generala a organismului, crescand imunitatea si rezistenta tubului digestiv, reprezentand astfel o metoda eficienta de preventie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *