Pune banii la treaba !

In general tinerii au preocupari pentru cum sa cheltuiasca banii si mai putin cum sa ii investeasca sau cum sa ii inumulteasca. Mi-a placut foarte mult povestea unui tanar care le-a cerut  parintilor un cadou inedit la majorat: Sa ii ofere imprumut / cadou o suma de bani pentru a-si deschide un coffe shop. A cumparat o franciza si ii merge bine.

Tinerii, afacerile si inovatiafonduri europene pentru tineri

Tinerii au in general cele mai creative idei si au posibilitatea sa inoveze, insa putini au si sansa unor credite rapide din partea parintilor, iar putini apeleaza la fondurile europene. Exista si tineri curajosi care apeleaza la creditele oferite de banci sau institutii nebancare, insa pentru a avea acest curaj ai nevoie de un back-up oferit  de familie, de experienta si de sustinerea acestora.

Este un lucru important atunci cand familia te sustine si crede in ideile tale, te incurajeaza chiar daca gresesti si te ajuta sa evoluezi. Din pacate, in Romania nu avem cultura antreprenoriala. Mai degraba tinerii sunt incurajati sa isi caute un loc de munca caldut decat sa lupte pentru visurile lor, pentru o afacere in care cred si ii face fericiti. Stiti cum se spune: Dacă-ţi alegi o slujbă care-ţi place la nebunie, nu vei munci nici măcar o zi în viaţă.

Fonduri europene pentru tineri

Start-up-Nation-Romania un program ce trebuie gandit pentru tinerii creativi

Ii incurajez pe tineri sa le arate celor care spun NU la orice ca exista si Da. Ca exista si tineri care muncesc cu pasiune pentru afacerea lor. Pentru ei cred ca trebuie sa existe programul Start-up-Nation-Romania.

Ce se asteapta de la acest program: Se preconizează ca, prin intermediul masurii de sprijin, se vor infiinţa anual 10.000 de noi intreprinderi mici si mijlocii care pot beneficia de o finanţare de 200.000 de lei fiecare si fiecare beneficiar va crea cel puţin 2 noi locuri de muncă. ‘

Suna foarte bine in plan, insa programul lansat in dezbatere publica privind normele de aplicare ale acestui program ii cam trage inapoi pe tineri.

  • Programul ( in forma initiala) prevede ca antreprenorii sa faca investitiile din banii lor, pentru ca abia apoi statul sa le deconteze cheltuielile eligibile Aceasta prevedere din OUG nr. 10/2017 nu isi atinge obiectivul de a incuraja tinerii.
  • TVA-ul nu era cheltuiala eligibila. 19% la suma de 44 mii euro nu este o suma de neglijat.
  • Nu se pot plati salariile din banii de la stat – Pentru o firma aflata la inceput de drum cheltuiala cu doi angajati reprezinta pe an o investitie de aproape 50 mii lei.

Cred ca acest program trebuie sa ii incurajeze pe tineri sa acceseze fonduri europene pentru tineri si sa inceapa noi afaceri, insa trebuie sa avem in vedere si conditii optime. In acelasi timp oferirea unor credite rapide  de institutii bancare in conditii avantajoase i-ar putea ajuta sa depaseasca anumite obstacole.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *