Tartrul este o substanță calcaroasă, de culoare gălbuie sau negricioasă. Aceasta se depune pe suprafețele greu accesibile ale dinților, dar și pe lucrările protetice sau pe aparatele ortodontice. Formarea tartrului se petrece prin mineralizarea plăcii bacteriene, rezultată din reziduuri alimentare, neîndepărtate constant și riguros.
Există două tipuri de tartru:
- Supragingival – este de culoare alb-gălbui, care în timp poate deveni maroniu din cauza coloranților alimentari sau a țigărilor;
- Subgingival – de culoare închisă, având o duritate mult mai mare.
Această procedură stomatologică neinvazivă se realizează prin intermediul unui aparat de detartraj, existând detartraj manual și detartraj mecanic.
Cum se realizează detartrajul manual
Detartrajul manual este în special recomandat atunci când este necesară îndepărtarea tartrului subgingival. Se folosesc instrumente ascuțite, precum sondele sau chiuretele.
Această metodă asigură mai multă precizie, îndepărtându-se inclusiv tartrul din spațiile interdentare, care sunt mai greu accesibile. Procedura constă în aplicarea presiunii cu partea activă a instrumentelor, ceea ce poate provoca un grad de disconfort pacientului, mai ales dacă apare sângerarea. Aceste lucruri sunt însă perfect normale, nefiind motive de îngrijorare.
Cum ajută aparatul de detartraj cu ultrasunete?
Detartrajul cu ultrasunete este cea mai utilizată metodă. Aparatul cu ultrasunete emite vibrații mecanice cu frecvențe foarte înalte (între 25.000 și 42 000 Hz), pe care aparatul auditiv uman nu le percepe.
Aceste vibrații puternice „sparg” și mobilizează tartrul, jetul de apă al aparatului spălând fragmentele și evitând supraîncălzirea dintelui, pentru a nu afecta pulpa dentară.
Deși procedura este mai ușor de realizat, detartrajul cu ultrasunete este mereu completat de cel manual. Ultrasunetele sunt utile în special la curățarea tartrului supragingival.
Această tehnică nu presupune un disconfort atât de mare pe timpul intervenției, dar poate avea un impact negativ asupra sensibilității dinților. O intervenție ulterioară similară ar putea necesita anestezie locală. Totodată, este importantă menționarea faptului că există riscul afectării pulpei dentare, drept pentru care detartrajul cu ultrasunete nu se realizează la copii și la femei însărcinate.
Detartrajul cu ultrasunete prezintă următoarele avantaje și dezavantaje:
Avantaje:
- Afectează mai puțin țesuturile moi, gingiile sângerează mai puțin și disconfortul este mai redus;
- Jetul de aer eliberat are efect calmant asupra gingiilor.
Dezavantaje:
- Pot apărea fenomene de sensibilitate la stimuli termici (rece, cald) și la dulce;
- O intervenție ulterioară similară va fi mai dureroasă, putând fi necesară o anestezie locală.
Ce aspecte trebuie să aveți în vedere în privința detartrajului:
- Procedura este recomandată de două ori pe an, chiar și de 3-4 ori pentru fumători;
- Se aplică la nivelul întregii danturi, nu doar dinților afectați;
- Sângerarea și disconfortul sunt normale;
- Nu se efectuează procedura în cazul unei răceli/alte boli contagioase;
- În cazul administrării de antibiotice, sau al persoanelor cu boli de inimă/reumatism articular, este obligatorie informarea medicului stomatolog.
Care este recomandat să faceți după un detartraj
După detartraj nu este recomandat consumul de alimente și lichide colorate cel puțin trei ore. Este bine să evitați și variațiile de temperatură. În cazul în care aveți dinți sensibili, este necesară folosirea unei paste de dinți cu fluor.