Importanța radiografiei dentare (P)

Radiografia dentară, cunoscută și sub numele generic de „raze X”, reprezintă o parte esențială din aproape orice tratament care se efectuează într-o clinică dentară. Aceasta ajută în procesul de diagnosticare, dar poate avea și un aport important în prevenție, informând medicul dentist cu privire la eventuale probleme de sănătate orală înainte ca acestea să devină majore.

Medicii dentiști doresc să ofere cea mai bună îngrijire posibilă pentru pacienții lor, dar o examinare vizuală nu le va oferi toate informațiile de care au nevoie. Grație radiologiei dentare, stomatologii reușesc să identifice cu precizie problemele și să le rezolve înainte ca acestea să ia amploare. După ce sunt examinate imaginile obținute, poți răsufla ușurat dacă nu s-a găsit nimic, întrucât medicul a văzut cu siguranță tot ce îi era necesar pentru a emite un diagnostic.

Ce se poate observa la o radiografie dentară

Radiografiile intraorale sunt cel mai comun tip de radiografii din stomatologie. Acestea oferă detalii de înaltă calitate despre dinții, oasele și țesuturile cavității bucale. Mai precis, aceste imagini oferă următoarele informații:

  • Descoperă cavitățile;
  • Oferă o imagine bună asupra rădăcinii dinților;
  • Permite verificarea sănătății zonei osoase;
  • Ajută la diagnosticarea afecțiunilor parodontale;
  • Facilitează observarea felului în care se dezvoltă dantura (acolo unde este cazul).

Radiografia dentară – un instrument de diagnosticare prețios

O radiografie dentară îi oferă dentistului capacitatea de a vedea între și în interiorul dinților. De asemenea, el poate vedea vârful rădăcinilor și oaselor de sub gingiile tale – locuri care nu sunt vizibile în mod obișnuit cu ochiul liber. Deși sunt utilizate ca parte a unei examinări de rutină pentru a exclude bolile dentare, radiografiile îl ajută de asemenea pe dentist în diagnosticarea oricăror probleme specifice sau izolate pe care s-ar putea să le întâmpini la un moment dat.

Radiografiile sunt folosite pentru a inspecta cavitățile și pentru a evalua amploarea degradării. Și pentru că unele raze X arată rădăcina dintelui, poate fi diagnosticată prezența oricăror chisturi, abcese etc. Dinții congenitali care lipsesc sau sunt afectați, cum ar fi măselele de minte, sunt deseori identificați în acest fel, iar prezența și amploarea pierderii osoase datorată bolii parodontale este ușor de observat prin radiografii dentare.

Cât de des sunt necesare radiografiile dentare?

Sănătatea orală a fiecăruia variază și, în consecință, dentistul va evalua nevoile tale și îți va recomanda, în consecință, un program de raze X. Dacă ești un pacient nou, medicul dentist te poate sfătui să apelezi la o serie completă de raze X sau la o imagine panoramică pentru a evalua starea actuală a sănătății orale, care va servi ca un punct de pornire în următoarele investigații. Pe măsură ce continui vizitele regulate de examinare, sunt necesare mai puține raze X pentru a monitoriza starea sănătății orale.

Cât de sigure sunt radiografiile dentare

Deoarece aparatele cu raze X și alte aparate folosite la radiografii dentare sunt proiectate să reducă la minimum radiațiile, aceste procese sunt sigure și expunerea este neglijabilă. Multe cabinete utilizează acum raze X digitale, ceea ce reduce și mai mult expunerea la radiații. Totuși, trebuie să anunțați întotdeauna medicul dentist dacă sunteți însărcinată sau alăptați, cu toate că aceste operațiuni nu au un impact negativ asupra sarcinii.

Foto: carnegiedental.ca

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *