4 aspecte pe care să le ai în vedere atunci când cumperi un cuptor ceramică pentru tehnică dentară

Diferențele dintre cuptoarele ceramică pentru tehnică dentară nu se rezumă doar la brand și preț. Elementele care țin de temperatură, numărul de programe, configurațiile camerei de încălzire, vitezele de sintetizare și chiar dimensiunea propriu-zisă a cuptorului reprezintă variabile, mai mult sau mai puțin importante. Deci care echipament este cel potrivit pentru laboratorul tău?

Ceea ce a adus un plus în materie de cuptoare ceramice în ceea ce privește modele mai noi este utilizarea tot mai frecventă a zirconiului și parametrii de sintetizare necesari. Zirconiul necesită o sintetizare specială, care presupune o temperatură aproximativă de 1.550⁰C, care să crească lent, cu 4-10⁰C pe minut. Unii producători de zirconiu recomandă temperaturi mai mari, alții recomandă o temperatură ușor mai scăzută decât cea menționată mai sus.

Temperatura potrivită

Trebuie să menționăm că s-a demonstrat recent că temperatura de sintetizare are o influență semnificativă asupra rezistenței zirconiului. Un cuptor ceramică pentru tehnică dentară care ajunge la o temperatură de 1500-1550⁰C va asigura cea mai bună calitate și rezistență. O scădere a temperaturii de doar 150⁰C poate avea un impact semnificativ asupra rezistenței zirconiului.

O temperatură mai ridicată decât cea menționată mai sus are, la rândul ei, efecte nedorite. Căldura mai mare poate duce la transformări necontrolate, ceea ce va duce inerent la crăparea zirconiului și la scăderea translucidității lui. În mai puține cuvinte, depășirea temperaturii indicate afectează proprietățile fizice ale materialelor puse în cuptor.

Facilitățile cuptorului

Dacă utilizezi mai multe tipuri de zirconiu sau dacă ai în vedere mai multe rezultate, în funcție de necesitățile pacientului, probabil vei dori să achiziționezi un cuptor ceramic care este echipat cu mai multe programe de ardere și care oferă posibilitatea de ajustare a ratei de răcire.

O altă facilitate pe care ar trebui să o urmărești la un cuptor ceramic este posibilitatea de a crea niște programe predefinite, în funcție de cele mai comune lucrări pe care le realizezi.

Având în vedere că majoritatea ciclurilor de ardere sunt destul de lungi, poate vei dori să mărești rata de creștere a temperaturii ambientale până în punctul în care începe sintetizarea. Apoi, vei dori poate să scazi temperatura la un nivel specific unei etape de preparare anterioară, pentru a îmbunătăți transluciditatea.

De ce să nu economisești timp prin posibilitatea de a pre-programa felul în care se sintetizează materialele puse în cuptor?

Capacitate

Capacitatea cuptorului ceramic este un alt aspect de importanță majoră, dar impactul pe care îl are asupra laboratorului tău de tehnică dentară depinde de volumul de lucrări pe care îl realizezi.

Unele cuptoare permit utilizarea unei singure tăvi per ciclu de sintetizare, dar multe dintre ele oferă spațiu pentru două sau trei. Există cuptoare ceramice care dispun de spațiul necesar pentru sintetizarea simultană a șase tăvi pe verticală, ceea ce poate crește semnificativ eficiența unui laborator și complexitatea lucrărilor realizate.

Siguranța

Dintre toate dotările unui cuptor ceramic pentru tehnică dentară, poate cea mai importantă este siguranța. Și este oarecum firesc, întrucât cuptoarele urcă la temperaturi extrem de ridicate și „rămân” acolo un timp îndelungat. Pentru a realiza acest lucru, folosesc și curent electric de mare intensitate.

Pentru a te asigura că echipamentul pe care îl achiziționezi este sigur, verifică standardele de siguranță impuse de organizațiile internaționale și compară-le cu cele listate în descrierea cuptorului. Cel mai probabil cuptoarele ceramice achiziționate din magazine de încredere vor respecta aceste standarde, dar nu strică să verifici și tu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *