produse apicole

Produse apicole – transformarea dezavantajului din rural in castig

produse apicoleAtunci cand spun produse apicole ma gandesc in primul rand la un deal, inconjurat de o padure si cu o remorca plina cu stupi si albine ce roiesc in jurul ei. Ma bucur sa cunosc personal un producator autentic de produse apicole din jurul Bucurestiului ce a transformat dezavantajul de a locui la 50 de kilometric de Bucuresti intr-un avantaj pentru el si s-a transformat din somer in producator autorizat si distribuitor de produse apicole; miere naturala de salcam, miere poliflora, faguri, etc.

Produse apicole, o idée curajoasa

Omul a inteles ca drumul la Bucuresti – la job – ii consuma mult timp, castigul este mai mult decat infim si s-a apucat sa isi dezvolte o afacere cu produse apicole; a inceput cu doi stupi si multe intrebari catre sigurii doi crescatori de albine din sat. In plus a pus si mana pe carte, nu de alta dar si-a dorit sa faca lucrurile la un nivel cat mai profi si a inteles ca apicultura si realizarea de produse apicole este o stiinta si nu o intamplare. Astazi sunt bucuros – si trist in acelasi timp – sa constat ca imi spune ca nu mai are miere de vanzare. Vinde mai toata productia prin intermediul unei retele propri de vanzatori directi – gen Avon- dar realizata dupa fortele si priceperea proprie. Omul are colaborari cu angajati ale unor institutii de stat care ii vand produsele in sezon. Fie vorba intre noi, acestia nu mai trebuie sa faca acum mare efort, nu de alta dar din moment ce clientii au cumparat de la el produse apicole si miere in mod cert fac diferenta intre ce gasesti pe piata si produsele naturale si intreaba singuri. Cu siguranta ar putea sa isi duca afacerea la un alt nivel; borcane personalizate, site de prezentare, vanzare online, distributie in magazine, etc. Pentru Marin este o afacere de familie, iar cu resursele propri nu poate creste mai mult. Ar fi minunat sa existe totusi mai multi “tarani” care sa dea jobul de la oras, prost platit si nesigur pe o mica afacere in mediul rural – fie ca vorbim de produse apicole, agricultura cu produse cerute pe piata sau de agroturism.

Produse apicole si o povestea de success a banilor europeni

Am urmarit acum ceva timp un reportaj la TVr despre un proiect cu fonduri UE prin care intr-un sat un grup de sateni a beneficiat de ajutor din aceste fonduri pentru achizitionarea de stupi, familii de albine si tot ce inseamna instrumente pentru realizarea activitatii apicole si a producerea de produse apicole la standarde moderne. Oamenii – unii dintre ei – nu stiau foarte multe despre acest domeniu, insa au invatat repede. Unii si-au lasat jobul si au devenit apicultori in toata regula. Ceea ce produc ei , produse apicole- sunt adunate si comercializate intr-un sistem organizat, ceea ce le asigura profitul.
Exista un termen in metodologia de acordarea fonduilor ue care vizeaza efectul pe termen lung; ei bine in acest proiect oamenii au inceput si ei sa daruiasca altora familii de albine si sa ii initieze in producerea deproduse apicole. Imi pare rau ca nu mai retin unde s-a intamplat, ca sa dau un link. #respect

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *