Munca unui medic-Pasiune, Prudenta, responsabilitate

Munca unui medic este complexa si inseamna garzi extrem de lungi, oameni noi cu probleme diferite, „apartinatori” dificili  si un sistem medical bolnav in cadrul caruia sunt nevoiti sa isi faca meseria.sptal universitar

Sistemul medical bolnav este contagios pentru medici ?

In general se spune ca mediul de lucru „te motiveaza” sa ai un „randament” superior. Ce te faci insa cand sistemul medical in care lucrezi este de multe ori bolnav ? Mai reusesti sa iti faci meseria ca un profesionist, sa te concentrezi, sa iei cele mai bune decizii, sa ai rabdare sau sa le explici membrilor familiei cu ce problema se confrunta „pacientul lor” ? Din fericire la Spitalul Universitar din Bucuresti lucrurile se desfasoara intr-un mod ludabil. De cele mai multe ori sunt medicamente, nu sunt probleme cu realizarea analizelor, iar pacientii sunt ingrijiti foarte bine de personalul medical. Spun acestea din prisma experientei personale. Daca ati avut alte sitatii puteti lasa un comentariu aici.

Din pacate lifturile sunt inca „antice”.

Mi-am dorit sa scriu aceste randuri pentru a le transmite oamenilor din sistem ca munca lor se vede atunci cand e facuta cum trebuie. Medicii si personalul medical merita tot respectul nostru si nu doar atunci cand avem mareeee nevoie de ei. Tot timpul merita respectati. Acest respect trebuie aratat in primul rand prin plata unor salarii decente. Ce inseamna un salariu decent pentru mine- atunci cand vine vorba de personalul medical ?

Un medic rezident sa aiba un venit lunar de minim 2300 ron / luna. O asistenta un salariu de 1800 de lei. Un medic „plin” undeva la minim 4000 de lei. Nu stiu ce salarii sunt in sistem, insa din auzite nu se apropie de sumele mentionate mai sus.

Ce salarii au medicii in realitate, vezi din stirea de pe PRO TV

Dr Elena Terecoasa. Medicina cu rabdare si o mare doza de implicare

Pentru mine a fost a doua oara cand m-am „lovit” de medicii de la Spitalul Universitar. Eu in calitate de „apartinator”, dansi in calitate de profesionisti. Ce m-a surprins ? Caldura lor si modul in care isi fac meseria cu seriozitate. Trateaza cu hotarare un pacient indiferent ca are bani, ca e tigan, roman, balbait, rarait sau ochelarist. Medicii pe care i-am intalnit eu sunt tineri si ma fac sa fiu mandru ca avem astfel de oameni in sistemul medical. Spun aceste lucruri indiferent de evolutia problemelor de sanatate avute de matusa mea internata acolo. Este important ca tu, in calitate de „apartinator” sa simti ca actul medical nu este unul „selectiv”, in functie de cat de „important” esti. La universitar am simtit ca doamna doctor Elena Terecoasa si coelgii dansei ( dr Grecu si doamna Adriana ) isi fac meseria indiferent de aceste aspecte. Sunt oameni pentru care „acel juramant” chiar conteaza.  Doamna doctor Elena Terecoasa ( cv aici ) neurolog la Universitar are intreaga noastra pretuire si apreciere. La fel am simtit si in momentul in care am scris in 2013 acest articol. Un articol indigo in esenta, fapt ce dovedeste ca cele descrise nu sunt o intamplare.

Mai usor spui „De rau „

Oamenii cu blog scriu mult mai usor de rau decat de bine. Este mult mai usor sa arunci cu noroi decat sa lauzi. Eu ma bucur cand gasesc oameni minunati.

Daca un medic a primt spaga scrie toata presa, dar de medicii care isi fac treaba „pe nimic”, zi de zi nu scrie nimeni. Nu este atat de spectaculos. Stiu.

update 2017

Matusa mea este bine, se descurca binisor. Un mare merit il au medicii despre care am vorbit in acest articol.

foto: hospitalforsalelease.com

3 comentarii

  1. Am cunoscut-o, tot in calitate de apartinator (cred ca multi doctori prefera sa aiba de a face cu pacienti neinsotiti, decit cu rude/prieteni isterici) si am fost la tel de impresionata de felul in care am fost tratati.

  2. Ma lasati cu laudele astea???? Asa de ieftine???? Stiu foarte bine despre ce este vorba…. Mai jos cu autoelogierile…. Municipalul a avut alte elite in Neurologie….. Stamatoiu, Beatrice Popescu….lista ar putea continua….nu contest anumite calitati ale actualilor succesori dar totusi… unii dintre noi stim ce este in spatele cortinei….Sanatate multa la toata lumea!

  3. Stimata doamna, Eu nu cunosc nici-un nume din cele spuse de dvs ( din pacate sau din fercire – depinde in ce context) Eu am relatat o parere subiectiva. In mod cert sunt mii de oameni de exceptie, eu nu ii cunosc pe toti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *