De vizitat in Ilfov

Pentru ca sunt un ilfovean autentic doresc sa fac o lista scurta cu cateva obiective de vizitat in ilfov.

In mod cert sunt mult mai multe, insa am mentionat doar obiectivele din Ilfov mai cunoscute. Sunt convins ca in fiecare localitate e ceva de vizitat, dintr-o sfera sau alta. Spre exemplu in Dobroesti avem  biserica Sfântul Eftimie cel Mare zidită în anul 1699 (pisania din pridvor indică data sfințirii 1 mai 1699). Sau in Voluntari avem o catedrala noua.

Cu toate acestea prezint in continuare o lista cu obiective de vizitat in ilfov care sunt relevante:

Palatul Mogoşoaia

Palatul Ştirbei

Palatul Ghica din Căciulaţi,

Conacul Oteteleşanu din Măgurele

Conacul Cantacuzino din Afumaţi

Manastirea  Snagov

„Traditia” la care face aluzie N. Iorga priveste însa pe Vlad Dracul, tatal lui Tepes, urmarit si ucis de ostenii lui Ioan de Hunedoara la sfârsitul anului 1447, „pe care l-a ajuns moartea în satul Balteni”, dupa amintitul document domnesc din 3 aprilie 1534. Desi pasajul din document a fost publicat înca din 1905 si s-a observat, atunci si imediat dupa aceea, ca se referea la Vlad Dracul, N. Iorga si-a pastrat întreaga viata parerea ca informatia respectiva îl privea pe Vlad Tepes, în timp ce Vlad Dracul putea, dupa parerea lui, „sa fi fost cel din urma domn îngropat la Cozia”. A contribuit la aceasta si faptul ca satul Balteni la care se refera el, aflat în judetul istoric

manastirea snagov ILFOV VLAT TEPES
Foto: Bogdan Niculae

Ilfov (între actuala gara Scrovistea si Peris, la miazanoapte de Bratulesti si Cocioc), la nord de Bucuresti, se gasea în apropiere, spre apus, de Snagov. Deci, dupa N. Iorga, moartea lui Tepes ar fi survenit în apropierea manastirii ctitorite, dupa „traditie”, de acesta, astfel ca el nu s-a îndoit niciodata ca temutul voievod a fost înmormântat la Snagov. Cu toate ca, în acest caz, confuzia pe care o facea Iorga între cei doi Vlad, tata si fiu, fusese sesizata, Nicolae Stoicescu, autorul, pâna în prezent, al celei mai temeinice monografii despre Vlad Tepes, a ramas si el influentat de parerea marelui istoric, aratând ca „prin aceeasi regiune îsi va fi gasit sfârsitul si Vlad Tepes”.

Locuri de distractie in ILFOV

In ciuda faptului ca Ilfovul este „umbrit” de marele oras, aici sunt multe obiective faine de vizitat, incarcate de istorie dar in ultimii ani s-au dezvoltat „centre” de distractie foarte tari, spre exemplu:  Therme, Divertiland sau Water Park.

sursa

4 comentarii

  1. Am trecut doar prin Ilfov, insa niciodata nu m-am putut opri sa vizitez zona desi as fi vrut sa ajung la Palatul Mogosoaia.

    Despre celelalte nu am auzit mare lucru, decat de Stirbei si manastire.

  2. Salut Paul, In ciuda faptului ca Ilfovul este „umbrit” de marele oras, aici sunt multe obiective faine de vizitat, incarcate de istorie. Recent s-au dezvoltat si „centre” de distractie foarte tari: Therme, Divertiland sau Water Park.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *