Fast-food-ul ocupa, din pacate, un loc foarte important in alimentatia romanilor. Din ce in ce mai multe persoane si familii aleg sa manance preparate de tip fast-food in pauza dintre cursuri, de la serviciu, dar chiar si sa comande acasa, aceasta reprezentand o solutie mult mai rapida si mai gustoasa pentru o masa in familie.
Fie ca isi comanda un pui la rotisor din care sa manance intreaga familie sau un kebab, o shaorma de pui sau alte preparate pe baza de carne de pui, acestea nu contribuie decat la cresterea riscului de dezvoltare a obezitatii. Specialistii in sanatate trag un semnal de alarma asupra obiceiului de a consuma produse fast-food si recomanda gospodinelor sa prepare, mai degraba, o reteta de pui intreg la cuptor pe pat de sare, care se aseamana cu gustul puiului la rotisor. In plus, daca este folosit pui La Provincia, crescut in mod natural, va fi o masa sanatoasa, delicioasa si satioasa pentru intreaga familie.
Ce ingrediente sunt necesare pentru pui intreg la cuptor pe pat de sare?
Pentru a prepara pentru intreaga familie un pui la cuptor pe pat de sare sunt necesare urmatoarele ingrediente: un pui intreg La Provincia, crescut in mod natural, proaspat si sanatos, 8-10 cartofi mici, cimbru, rozmarin si sare grunjoasa 300 de grame. Pe cat de usor este sa gaseasca ingredientele, pe atat de simplu este sa prepare puiul la cuptor pe pat de sare, fiind o reteta cu dificultate mica, necesitand un timp de preparare de 50-60 de minute.
Etapele pentru prepararea puiului la cuptor pe pat de sare
Se pregateste puiul, se curata si se spala, se aleg tuleiele sau micile pene ramase necuratate. Se preincalzeste cuptorul la 180 de grade cu cateva minute inainte de a prepara puiul. Intr-o tava de cuptor, se aseaza sarea grunjoasa, astfel incat sa se obtina un strat de 2 cm grosime. Deasupra acestui strat de sare se aseaza puiul. Langa pui, in spatiul ramas, se aseaza cartofii, fie in coaja, fi cu coaja curatata, dar intregi.
Puiul se condimenteaza pe toate partile cu cimbru si cu rozmarin, fara a fi stropit cu ulei. Se lasa puiul la cuptor pe pat de sare timp de 45-60 de minute. Dupa ce acesta se rumeneste, se scutura de sare atat puiul cat si cartofii si se servesc calde.
Sfaturi de la bucatar pentru ca puiul pe pat de sare sa aiba gust de pui la rotisor
Se recomanda folosirea sarii grunjoase sau de mare, folosita mai degraba la muraturi, nu sare de masa sau sare fina. Pentru ca puiul sa aiba un gust bogat si garnitura sa fie mai delicioasa, acesta se poate umple cu morcovi, fasole verde, telina sau radacina de patrunjel tocate marunt. Garnitura ideala pentru acest preparat este formata din cartofii care sunt pusi in tava si o salata de varza sau un sos tzatziki.
Pentru un gust cu adevarat autentic de pui la rotisor, se poate adauga piper, boia de ardei dulce si usturoi pisat cu care se va unge puiul, amestecat cu o picatura de ulei.