Superioritatea lui, superioritatea ei

De multe ori vad postari pe facebook in care este laudata capacitatea extraordinara a femeii de a face diverse lucruri; job, copii, casa, sustinere morala, capacitate de a rezista la stres, etc.

Postari despre mame

Un alt tip de postari ce sunt derivate din primele sunt postarile despre ce inseamna sa „prestezi” meseria de mama. Cat stres este pe capul tau, ce eroina esti tu…etc De multe ori aceste postari sunt scrise de barbati. Oameni in toata firea cersesc admiratie si apreciere pe facebook despre cat sunt ei de sensibili si romantici, despre cat apreciaza ei femeile in general si mamele in mod special.

Cat de speciali sunt barbatii

Constat ca nu doar femeile se lauda cat de speciale sunt ele pentru ca sunt …femei,ci si barbatii au obiceiul de a se lauda cat de superiori sunt ei sexului tare, cat de priceputi sunt ei sa conduca masini, sa faca chestii tehnice si sa gestioneze bugete sau ce gesturi de „eroism” au facut ei in armata..etc.

Cei care se lauda cu armata sunt tot mai putini in bula mea, din simplu motiv ca armata a fost eliminata in perioada in care terminam eu liceul si unii dintre ai mei colegi nu au mai apucat sa isi „satisfaca” stagiul militar obligatoriu 😀

Superioritate si egalitatea intre sexe? Este un mit?

Acest deziderat al egalitatii intre sexe reprezinta un obiectiv al societatii moderne din ultimii 70-80 de ani, insa la fel cum albii se cred ca mai cu mot decat negi, la fel cum ardelenii se cred superiori moldovenilor, oamenii au tendinta de a se „lipi” de un grup si a milita pentru superioritatea acestuia in fata altora.

Superioritatea femeilor

La fel ca in toate cazurile in care vrem sa credem ca unii avem un „mot” mai mare decat altii si aici situatia este clara -zic eu- superioritatea femeilor este o certitudine pe anumite teme / subiecte, muncii. Ne referim la majoritate, exceptiile confirma regulile. La fel cum multi barbati sunt mai buni pe anumite zone. Femeile si barbatii se completeaza reciproc. A pune pe un postament femeia si a denigra barbatul este o „copilarie”, o reminiscenta din timpuri stravechi ale unei gandiri primitive. Sunt femei exceptionale in anumite zone de activitate ( IT, de exemplu) dar sunt soferite slabe. Nu inseamna ca acea femeie este inferioara unui barbat. La fel cum un barbat care conduce o masina zi de zi ( si o face intr-un mod excelent) nu este superioara in ansamblu femeii din exemplul anterior. E ca si cum comparam mere cu pere. Nu putem sa fim buni toti la toate. Acest lucru nu ne face superiori sau inferiori altora. Problema apare in momentul in care unii dintre „vorbitori” trateaza „rivalitatea” intre sexe intr-un mod extrem de actual si in termeni radicali.

Motoo: Freste-te de oamenii care au certitudini.

sursa foto: askthescientists.com

3 comentarii

  1. Niciodata nu mi-au placut discutiile in care fiecare se atribuie unei identitati (barbat/femeie, alb/negru s.a.m.d) si pe urma incearca sa para superior celuilalt cand toti suntem indivizi cu calitati si defecte individuale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *