vitralii

Vitralii, intre clasic si modern

vitraliiAtunci cand vorbim de vitralii ne ducem cu gandul automat la biserici realizate in stilul gotic cu o vechime de sute de ani. Ne gandim la castele cu o istorie bogata si la artisti renumiti. Vitraliile reprezinta un element decorativ important pentru arhitectii reprezentativi din anii 1900, printre care amintim arhitecţi ce se inscriu detasat în repertoriul european al arhitecturii 1900: Lechner Ödön; Jakab Dezső şi Komor Marcell, Vágó László şi József, Mende Valer, Sztarill Ferenc, Lőbl Ferenc, Rimanóczy Kálmán senior şi junior, Anton Sallerbek.

Vitralii, intre arta, utilitate si tendinte

Folosirea elementelor realizate din vitralii reprezenta pentru multi artisti arhitecti ( daca imi permiteti sa spun asa ) o semnatura importanta pentru munca lor. Un mod de a se diferentia intre edificiile construite. Vitraliile contineau la inceput si o anumita simbolistica, avand o „greutate” mult mai mare din punct de vedere artistic decat al utilitatii practice. Perioada de glorie a acestei tehnici a inceput dupa mijlocul anilor 1800, atunci cand folosirea ei pentru decorarea diverselor spatii a inceput sa fie apreciata de un segment mai larg de public. Spre sfarsitul primului razboi mondial aceasta tehnica – vitralii- a inceput sa fie tot mai putin utilizata in cadrul resedintelor private, gusturile se schimbasera. Cu toate acestea o regasim in continuare folosita pentru decorarea bisericilor.

Vitralii – folosirea acestei tehnici a devenit importanta pentru „noua viata” a cladirilor vechi

Chiar daca sunt voci ce afirma ce noua romanilor ne place mai mult kitsch-ul decat arta, mai mult casele mari si foarte mari fara un stil bine definit, pot sa spun ca am vazut exemple care au contrazis aceste voci. Desigur, daca vreti sa vorbim statistic, sunt mult mai multe case viu colorate cu turnulete si geam pvc termopoan decat case cu vitralii. Dar ce ar reprezenta „unicul” daca ar fi pentru toata lumea si nu ar avea grad de comparatie ?

In Bucuresti am observat o serie de case cu istorie bogata ce prind din nou viata. Din fericire prind viata sub atenta supraveghere a unor arhitecti contemporani atenti la detalii si orientati catre pastrarea stilului arhitectural in care a fost construita acea casa. In mod cert nu este ieftin sa renovezi o astfel de casa si nici sa pui vitralii, insa cine are buget pentru o astfel de achizitie are buget si pentru o renovare „ca la carte”. Ca o parere subiectiva, cred ca putine astfel de „case bogate in istorie” sunt renovate si folosite ca si locuinte private, ci multe dintre ele prind viata ca sedii de corporatii, restaurante cu pretentii, s.a.s.m.d 😀

Vitralii, intre clasic si modern

In ultimii trei zeci de ani tehnica denumita generic vitralii a prins o noua viata, aceasta fiind folosita tot mai mult de artisti cotemporani pentru diverse spatii mai putin conventionale pentru vitralii ca si pana acum. In acelasi timp s-a diversificat foarte mult si mesajul transmis prin aceste lucrari.

Dex online:

VITRÁLIU,vitralii,s. n. Panou decorativ din plăci de sticlă colorată sau pictată în culori de smalț, montate în armătură de plumb, folosită la ferestre. [Var.: vitráis. n.] – Din fr.vitrail.

Foto: Toxel.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *