Sintagma din titlu reprezinta o cerinta a copiilor de multe ori, acestia refuza sa se imprieteneasca cu un scaun auto copii, destinat varstei lor. Exact asa faceam si eu; refuzam cu toata hotararea sa stau in spate, sa imi pun centura si / sa accept ideea ca locul meu este pe scaunul auto pentru copii.
La prima vedere este o chestiune nesemnificativa, insa in esenta trebuie sa o tratam cu maxima seriozitate. Unul dintre prietenii mei are doi copilasi extrem de simpatici, unul este in clasa a IV si altul in clasa a I-a. La finalul anului trecut ii ducea la cursul de Karate, curs ce se desfasoara la sala de sport din localitatea lui – deci nu trebuia sa parcurga o distanta foarte mare. La momentul in care a trecut cu masina peste un limitator de viteza, construit din exces de zel foarte inalt, copilul cel mic a dat cu capul in parbriz. Desigur, cei mici se aflau pe scaunul din fata. Dupa impact pustiul a inceput sa planga si sa ii curga sange din nas. Scaunul auto copii statea nefolosit in magazin, iar ei isi faceau de cap pe scaunul din fata al masinii.
Scaunul auto copii se afla in magazin si copiii stau pe locul din fata
In esenta responsabilitatea pentru incident ii apartinea tatalui si aproape deloc celui mic, acesta nu stie care pot fi consecintele nefolosirii unui scaun auto copii sau cel putin limitarea acceslui pe locul din fata.
De ce trebuie sa folosim scaune pentru copii si la ce trebuie sa fim atenti cand facem achizitia
- In primul rand pentru ca este obligatoriu. Cel putin asa ne spune legislatia rutiera.
„Conform noilor reglementări, copiii cu o înălţime de până la 135 de cm pot fi transportaţi în autovehicule doar dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii. De asemenea, copiii cu o înălţime de peste 135 de cm. pot fi transportaţi în autovehicule doar dacă poartă centuri de siguranţă pentru adulţi, reglate astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau feţei, sau dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii”, a informat ieri Poliţia Română.
Exceptaţi de la aceste obligaţii sunt copiii care sunt transportaţi cu taxiul, dar numai dacă nu stau pe scaunul din faţă. „Dispozitivul de fixare în scaun pentru copii nu este obligatoriu dacă copilul se află într-un autovehicul destinat transportului public de persoane, precum şi în taxi, dacă ocupă orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă”, – comunicat IGPR.
2. Dispozitivul de fixare in scaun trebuie să fie omologat.
Atentie la ce cumparam si de unde, nu de alta dar achizitionand un scaun din piata nu ii oferim copilului mai multa siguranta, ci dimpotriva. In cazul unui impact ruperea sau desfacerea dispozitivului de fixare ii poate provoca ranii serioase odraslei 🙁
3. Alege un dispozitiv compatibil cu masina ta. Studiaza detaliile tehnice ale scaunului si instructiunile de utilizare.
4. Conectarea corecta a hamurilor, setarea corecta a lungimii
In concluzie va invit sa evitati achizitionarea unui scaun auto copii la mana a doua si sa va informati cum trebuie inainte de a lua decizia de cumparare.