blocuri de desen

Educatia prin joc

blocuri de desenUita de televizor pentru o clipa, arunca biletul de la pariuri si cumpara doua blocuri de desen, scoate din sertar creioanele colorate si ia-l langa tine pe copilul tau. El te admira, te asteapta si isi doreste sa petreaca momente cu tine. Tu, draga parinte, trebuie sa-ti amintesti ca cei mici „pun la suflet” cu adevarat clipele petrecute impreuna mai mult decat obiectele.

Copilul tau isi va aminti cu adevarat peste ani momentul in care i-ai cumpaarat un bloc de desen si ai stat cu el trei ceasuri si i-ai desenat rand pe rand: masina, avion, casa. El valorizeaza in profunzime experientele petrecute mai mult decat lucrurile. Invata sa daruiesti experiente, valori, invataturi, informatii, in detrimentul cadourilor materiale.

Cadourile nu cumpara experiente

Unii parinti isi fac impresia ca atunci cand le cumpara celor mici zeci de cadouri scumpe; masinute, haine de firma, telefoane, etc ii vor face fericiti si astfel isi vor alunga sentimentul de vinovatie pentru ca nu pot fi alaturi de ei atunci cand participa la un concurs, competitie de fotbal etc. Nu pot petrece timp cu ei. Din pacate, timpul este nepretuit, nu il poti cumpara si nu il poti vinde.  Copiii incep sa iti reproseze intr-un moment ca nu ai fost alaturi de ei in cele mai importante momente ale lor. Crezi ca isi va aminti ca nu ai fost alaturi de el in prima zi de scoala sau ca i-au daruit un telefon mobil care s-a stricat in urmatoarele saptamani / luni.

Blocuri de desen si bucuria educatiei prin joc

Am scris deja de cateva ori despre importanta educatiei pentru copii, despre joc, desen,  despre relatia dintre adult si copil, despre incurajari si nu in ultimul rand despre noile tehnologii media si influenta acestora in dezvoltarea celor mici. Din pacate, de multe ori ne lasam dusi de val si ii „abandonam” pe cei mici in activitati mai mult sau mai putin educative. Va propun sa ne jucam mai mult cu ei, sa comunicam mai mult si sa inventam jocuri creative pentru cei mici. O idee care mi-a venit este legata de banalele blocuri de desen; totul este sa petrecem timp cu ei. Sa ii provocam pe cei mici sa fie creativi, sa deseneze, sa descopere lumea prin joc. Copiii petrec azi mult prea mult timp in fata televizorului, tabletei sau a pc-ului, uitand sa isi exerseze mintea intr-un scop creativ. Invata sa foloseasca internetul si uita sa isi foloseasca intelectul. Chiar si pentru cele mai banale exercitii de la scoala, copiii cauta idei pe internet. Cand eram eu in scoala copiam idei din rezumate, azi copiii dau copt/paste la rezumate si duc la scoala. In schimb parintii poarta si ei o parte din vina, le iau copiilor blocurile de desen, caietele de exercitii si le rezolva ei temele. Ulterior se intreaba de ce copilul asteapta totul „de-a gata”. E uimitor sa observam cate idei au cei mici atunci cand sunt provocati, astfel ca vad necesara educatia prin joc, desen, muzica, dans si sport. Daca abonamentul la un curs de desen este prea scump, cumpara celui mic doua blocuri de desen si roaga-l sa-ti deseneze cum va arata lumea peste 20 de ani 😀

foto sursa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *