Cine isi mai aminteste de radiourile pirat?

PIRATPrietenul meu Daniel Nae a inceput sa faca din nou emisiune radio la febletea lui, Momente Magice– un radio care a luat fiinta in anul 2006. A functionat prin pasiunea lui foarte mult timp, cu mici intreruperi. Ascultandu-l pe el mi-am amintit de radiourile pirat din Bucuresti de acum 15 ani. Da, au trecut 15 ani de cand ascultam cu mare interes aceste radiouri de cartier- acesti pirati ai aerului bucurestean.

De ce imi placeau radiourile pirat ?

Totul era mult mai natural decat la 21, profm, sau Radio Contact. Oamenii difuzau mult rap- in acea perioada Mafia si Parazitii erau interzisi pe radio. A fost o buna perioada in care baietii si-au facut de cap, pana cand au inceput sa emita atat de puternic incat au deranjat chiar aeroportul Otopeni. Se spune ca emitatorul PRO B bruia frecventa aeroportului, astfel incat pilotii mai ascultau la aterizare o piesa a celor la N&D. Ulterior a venit o lege extrem de dura care te putea ascunde la racoare pentru piraterie, astfel ca majoritatea nu si-au mai riscat libertatea pentru aceasta pasiune.

Care erau radiourile pirat ?

Radio Dance, Mayday, Millenium, Radio Dinamic, Radio PRO B – probabil cel mai puternic radiou pirat – care avea sanse mari sa ajunga in FM intr-un mod legal. Erau radiouri in toate cartierele Bucurestiului, astfel incat numele lor se schimba constant. Era o distractie generala, cu emitatoare tinute in cada pentru a nu se nu se incalzi, sau la ultimul etaj al blocului. Cu party-uri nebune, bautura si femei- vorba piesei. Cu Mafia 05, Lucian, Maxx si inatalniri in parcul Morarilor cu ascultatorii. S-au legat prietenii, s-au scris povesti si a fost o poveste frumoasa. Unii dintre ei chiar au avut sansa sa ajunga in legalitate, unii au fost chiar buni, dar din pacate putini au materializat aceasta sansa.

L-am rugat pe Danny sa imi spuna cum a trait perioada radiourilor pirat in FM

Era o perioada minunata, tremuram inainte sa fac interventia in direct, imi pregateam textele dinainte, am avut si de unde invata, am crescut cu radio Contact si 21 si de acolo toata pasiunea pentru radio si pentru ca eram prea mic sa am loc la un radio public am inceput sa emiti in FM la Radio Mayday, care la inceput emitea cu muzica rock, apoi dupa cerintele ascultatorilor difuzand muzica diversa, chiar si manele, erau foarte cerute pe atunci. Pe scurt a fost o perioada minunata din viata mea, iar din 2006 pana in prezent, fac radio pe online, nu pot renunta, e o boala.

Intre timp unii DJ nu au renuntat la radio pirat in fm si …

Gheorghe Dumitru, tanarul de 35 de ani care a pus pe jar autoritatile. Mai intai in primavara lui 2008 cand politia i-a batut la usa si l-a somat sa scoata la lumina emitatorul improvizat intr-o bucatarie de vara.

Pe langa inchisoare cu suspendare, va trebui sa le plateasca daune si celor care colecteaza drepturile de autor: 800 de lei, plus cheltuieli de judecata. PROTV

FOTO: blogulderadio.wordpress.com

7 comentarii

  1. haha, mi-am adus aminte de vremurile alea, bune as putea sa le zic, cu toate ca daca privesc in urma nu mi se mai pare cine stie ce.. Atunci insa alternativele erau putine 🙂

  2. #corect. lucrurile le traim in functie de noi, de varsta, de alternative. Atunci era distractie mare 😉 Sunt curios voi ce radiouri ascultati si de ce DJ va mai aduceti aminte ?

  3. salut, alea au aparut mai tarziu. Initial nu erau manele, prin 96, 97, 98..ulterior au aparut GASHKA – din Patelimon, L.A. si alte formatii care au fost cei care au dat nastere acestui gen, „manele’. De fapt o interpretare a genului lautaresc pe ritmuri moderne.

  4. Salutare, da a fost un fenomen. te felicit pentru tot. O viata dedicata muzicii si radioului. Stiu ca exista in continuare, ceea ce este mare lucru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *