Licitatii Publice si conturile seap imposibil de editat

Modul in care functioneaza sistemul de licitatii publice prin programul SEAP este unul deficitar, gandit in urma cu ani buni si lasat sa functioneze in acelasi mod inca din epoca de piatra a internetului. Este precum o barca in deriva pe valurile marii. Site-ul are lacune grave de functionalitate, iar conceptul de user friendly este unul despre care sigur nu a auzit nimeni din acel sediu.

Agenda Digitala a Romaniei

Sistemul de achizitii publice, SEAP se afla sub administrarea Agentiei pentru Agenda Digitala a Romaniei. O titulatura pompoasa care se afla intr-un sediu bine securizat. SEAP-ul este in acelasi timp un „agent economic”  care imi vinde o serie de servicii: Accesul in sistemul seap se plateste, afisarea produselor in sistem se platesc ( fiecare pozitie are un cost fix). Daca ne dorim sa primim notificari trebuie sa platim. Totul este contra cost, deci nu avem un serviciu public cu titlu gratuit. In acest context oamenii care administreaza acest sistem ar trebui sa il actualizeze permanent, astfel incat sa fie cat mai util agentilor economici ( ce furnizeaza produse) dar si usor de folosit pentru institutiile publice ce doresc sa achizitioneze produse si servicii prin SEAP.

Contul SEAP nu se editeaza, nu se modifica

Contul seap este precum o foaie de hartie; din moment ce a fost scrisa nu se mai poate sterge, edita.

Sa va spun povestea mea cu acest sistem de licitatii publice; Am vrut sa imi configurez pe cont notificari privind licitatiile publice active si cumpararile directe. Am fost la sediul seap, am platit o taxa de 39 de lei care imi asigura (cica !) furnizarea unui raport / notificare pentru un sigur criteriu de interes. Dupa ce efectuezi aceasta plata iti este activata optiunea de creare a raportului pe criteriu de interes. Creare si modificare sabloane rapoarte, ulterior trebuie sa alegi un cod cpv, aferent domeniului tau de interes.  Daca nu ai inteles  terminologia ce defineste tipul de raport care te inereseaz si ai ai facut o setare gresita, totul este terminat, nu mai poti schimba absolut nimic. Contul seap nu se poate edita, este needitabil. Vrei un alt tip de raport ? Platesti din nou. Din acest motiv au de lucru firmele ce se ocupa de consultanta in acest domeniu numit generic licitatii publice. Statul nu isi doreste sa ofere formule accesibile in sistemul public, iar firmele private gandesc modalitati accesibile prin care se poate lucra cu  licitatiile publice.

licitatii publice sicap

De ceva timp se pare ca se lucreaza la o noua varianta a acestui sistem invechit seap, respectiv  ”Sistem informatic colaborativ pentru mediu performant de desfasurare al achizitiilor publice (S.I.C.A.P.)”. Il voi testa si sper sa revin cu fedback.

Am mai scris despre pasi necesari pentru contul seap aici

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *