In aceasta saptamana am fost profu de muzica la o scoala generala din Bucuresti. Am fost suplinitor. M-am intors fara sa vreau in copilaria / adolescenta mea.
Cum era profu de muzica la scoala
In aceste zile m-am pus de multe ori in locul profilor mei din scoala generala / liceu si le-as cere iertare pentru firele de par alb. Nu am fost un elev tocmai cuminte. Mama isi aduce aminte mereu cum nu am vrut sa platesc fondul clasei. In liceu. Motiv pentru care diriga a pus banii de la ea 😀 De ce nu am vrut? Din principiu. Nu intelegeam / nu vroiam sa inteleg de ce trebuie sa platesc o astfel de taxa atata timp cat scoala a gratuita. Eram prea mic ca sa inteleg ca asa e sistemul, iar diriga era doar o rotita din sistem.
Dom` profesor, Mai veniti la noi ?
Experienta a fost una obositoare. Daca te intrebi cum este sa fi la catedra, eu as spune asa: obositor. Patru ore alaturi de aceste mici sugative de energie inseamna cat opt ore la un job full in alta zona de activitate. Toti vor sa mearga la baie, iar sansdivisul si chipsurile, cornurile sunt peste tot. La capitoul vorba lunga si comunicare fara sens sunt campioni. O sa imi spuneti ca si noi eram la fel. Poate. Sau poate acum impactul resimtit de mine a fost unul inzecit. Mi se pare ca nici dinspre parinti nu pleaca un mesaj clar: respectati-va profesorul si incercati sa bagati la cap cat mai multe. Nu sunt invatati sa asculte de buna voie, ci doar cu amenintarea si atitudinea agresiva. Am inteles ca semnul profului prin care cere sa se faca liniste, fara sa strige, este sa ridice mana. Mi s-a parut super tare, mai ales cand am vazut ca si functioneaza :))
Liberul arbitru
Daca am vazut ca unii fac prea multa galagie si par ca nu sunt interesati de ora de muzica, le-am dat posibilitatea sa faca orice alceva, cu conditia sa stea cuminti in banci. Sa alega singuri; vor sa faca parte din grupul care face ceva nou la muzica sau vor sa se retraga in lumea lor. Concluzia: copiii vor sa faca parte din grup, chiar cu riscul sa renunte la actiunea de a impresiona prin orice metoda.
Idee ora de muzica: Ce am facut inedit la ora de muzica ?
M-am gandit sa le arat prin exemple audio variantele originale ale unor piese celebre: Canta cucu, Ana, zorile se varsa, In statie la Lizeanu, etc. Ulterior am ascultat cover-urile semnate de Ada, Smiley. Am analizat elementele comune si ce au pastrat artistii de azi din piesele originale.
Cine vrea sa compunem versuri impreuna ?
Am luat un negativ de la Smiley, de fapt am facut un sampling dintr-o piesa semanta de el si i-am provocat pe cei mici sa scrie doua-patru versuri cu un mesaj nou. Am facut eu primele patru versuri si ulterior i-am lasat pe ei sa se joace cu rimele si sa-si cante proprile versurile. Unele au iesit chiar haioase.
Foto: alba24.ro