Recomandare | Obiective turistice in Iasi

De foarte multe ori atunci cand mergem intr-un oras nou ne intrebam ce obiective putem sa vizitam, unde putem sa mergem daca dorim sa aruncam un ochi catre istoria acelui oras.

Am fost in Iasi si pot sa spun ca aveti ce vizita, un oras frumos – ca si istorie- dar in constructie momentan 😀

Mitropolia din iasi Foto1:iasi365.com
Mitropolia din iasi
Foto1:iasi365.com

Vreau sa va fac cateva  recomandari de obiective turistice, cu poze si cateva opinii personale despre acestea.

iasi obiective

Mitropolia Iasi

Orasul Iasi este fara discutie un oras religios,  iar Mitropolia Iasi  reprezinta cel mai important obiectiv ce merita vizitat. Mitropolia este amplasata in centrul Iasiului, iar accesul se face din strada  Stefan cel Mare si sfant. Tinand cont de afluxul de turisti care isi doresc sa viziteze aceas obiectiv zona a fost inchisa circulatiei rutiere fiind transformata in zona pietonala.  Cu ocazia sarbatorii de Sf. Parascheva mii de oameni vin si viziteaza Mitropolia din Iasi.

Palatul Culturii din Iasi

Palatul culturii iasi
Palatul culturii din Iasi

Este considerat emblema orasului Iasi si are o istorie importanta. Constructia acestuia a inceput acum mai bine de 100 de ani ( mai exact in 1906 si a durat aproximativ 20 de ani ) Palatul este  construit in stil neogotic si a reprezentat una din ultimele expresii ale romantismului in arhitectura oficiala.

Din pacate in acest moment ( vara 2013 ) palatul este intr-un proces de restaurare. Acest proces dureaza de cativa ani 😀 In piata din fata palatului se organizeaza cu diferite ocazii spectacole si evenimente. Palatul il puteti admira din exterior, iar daca sunteti curiosi cum arata interiorul va puteti face o idee prin turul virtual disponibil pe site-ul palatului.

Bojdeuca lui Ion Creanga

Bojdeuca lui Ion Creanga
Bojdeuca lui Ion Creanga

Aici pot sa va spun ca mi-a placut cel mai mult :d E casa amplasata pe o strada laturalnica din Iasi, destul de greu accesibila daca nu esti din Iasi :d O casa care te transpune in doar cateva clipe in lumea de poveste a lui Creanga. Aceasta este amplasata in  cartierul Țicău, iar Creanga a locuit aici intre  anii 1872 și 1889.

Adresa: Strada Simion Bărnuţiu nr. 4, Iaşi

Persoană de contact: Valentin Talpalaru

Program de vizitare iasi obiective

Marţi-Duminică 10:00-17:00
Luni închis

Preț întreg: 3 lei

Casa „Dosoftei”  din cadrul Muzelui literaturii din Iasi

Casa "Dosoftei" iasi
Casa „Dosoftei” iasi

 

Este una dintre cele mai vechi case din Iasi, fiind aplasata in zona veche a orasului. in aceasta locatie a fost sediul al primei tiparniţe din Moldova în perioada lui Vasile Lupu şi a lui Varlaam. intre timp in aceasta zona s-a construit si palas Mall si zona a devenit si zona noua a orasului 😀

Program vizitare iasi obiective : Marti-Duminica 10-17, Luni inchis

Aceasta este amplasata in fata Palatului Culturii.

 

 

Manastirea Cetatuia Negru Voda

Manastirea Cetatuia iasi
Manastirea Cetatuia Iasi

Este un alt obiectiv important, aflat in Iasi, pe care nu va recomand sa il ratati daca treceti prin zona. Are o istorie impresionanta, o arhitectura frumoasa si este amplasat pe una dintre colinele ce inconjoara orasul, astfel incat puteti admira si privelistea orasului.

Ctitorul Manastirii Cetatuia este Domnul Gheorghe Duca. Zidirea s-a inceput in anul 1669 si s-a finalizat in 1672.Biserica a fost inconjurata de la inceput de ziduri inalte de piatra, cu metereze si drum de straja, turn de intrare si turnuri de colt. In incinta manastirii s-au mai construit chilii, baie, bucatarie, pivnite si staretie cu trapeza. sursa

Adresă: Strada Cetăţuia, Iași

iasi obiective
iasi obiective

obiective iasi7 obiective iasi3 obiective iasi4 obiective iasi5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alte obiective din Iasi sunt si Manastirea Handambu, aflata la o distanta de 30 de kilometri fata de Iasi, in satul Mogosesti. Pentru agrement va recomand complexul Ciric

Foto: Bogdan Niculae. (exceptie foto 1 –www.iasi365.com )

Preluarea acestora se va face cu citarea sursei + link.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *