dj nunta bucuresti

Interviu cu DJ Daniel-Testez publicul cu fiecare piesa pana il cunosc

Mi-am dorit sa aflu ma imulte despre ce inseamna activitatea unui Dj de nunta / evenimente speciale. Un profesionist care se diferentiaza de restul Djilor de club prin faptul ca trebuie sa multumeasca categorii vaste de public; atat din punct de vedere al culturii muzicale, varstei cat si prin prizma faptului ca nu isi cunoaste publicul. Atunci cand mixezi intr-un club, ai o idee clara despre ce fel de oameni vin acolo, in schimb la un party privat sau eveniment, un dj  poate avea mereu surprize.

CUM AI INCEPUT ACTIVITATEA DE DJ ?dj nunta bucuresti
Inceputul activitatii ca DJ este legat foarte mult de profesia anterioara si de ADN-ul familiei 😀 Provenind dintr-o familie cu doi profesori de muzica si un bunic dirijor al Ansamblului Doina Al Armatei am fost un fel de „oita neagra” alegand sa lucrez in domeniul restaurantelor decat sa continui traditia. In paralel, innainte de legea copyright-ului, avand si firma de inregistrat casete. Deh…tineretea. Prin prisma meseriei am ajuns la un moment dat, la sfarsitul anilor 90 sa lucrez intr-un restaurant mare si binecunoscut in organizarea de nunti, botezuri, evenimente unde vedeam la lucru sambata si duminica tot felul de DJ si formatii. Binenteles ca virusul DJ-ing-ului m-a prins imediat, timp de 3 ani „furand” meseria si invatand, pas cu pas, tehnicile de mixaj de la bunul meu prieten si profesor DJ Vivel Solomon. Astfel ca, de Sfatul Ion in 2002 am fost la platane la prima petrecere ca DJ 😀

 CE CALITATI TREBUIE SA AIBA UN DJ DE EVENIMENTE ?
Ca DJ, evenimentul e in mainile tale, alegand stilurile de muzica atat de potrivite incat fiecare, macar o data, sa se ridice de la masa pentru a dansa. Combinand stilurile si alcatuind seturile de dj astfel incat sa multumeasca toti invitatii prezenti la nunta sau botez, eveniment ce are loc, poate, o data in viata, DJ-ul trebuie sa impleteasca tehnicile de mixaj la “platane” cand e vorba de momente dance cu sensibilitatea si nuantele unui blues in doi sau cu “podeaua” rupta de o hora si o sarba “indracita”. Nu e deloc usor, i-ti trebuie multa munca, seriozitate, ambitie, spirit de observatie si mai ales studiul tehnicilor de mixaj si al repertoriului.

dj nunta bucuresti

 CUM REUSESTI SA SIMTI PUBLICUL…CE GEN DE MUZICA II PLACE ?
Cred ca fiecare DJ are stilul si ochiul lui, formate in ani de munca si experienta. Personal eu testez publicul cu fiecare piesa, cu fiecare set, si vad la ce reactioneaza mai bine, la ce gen se umple ringul. In doua trei seturi de mixaje deja trebuie sa ai invitatii in „palma” altfel o sa fie foarte greu sa-i castigi daca nunta a trecut de jumatate. Primele seturi, in primele doua ore, trebuie sa fie cat mai diversificate, periate cat mai multe genuri: latino, disco, rock, dance, putin club-ing, hore, sarbe, etno, bluesuri. E imposibil sa nu-ti dai seama de audienta pe care o ai, decat daca invitatii sunt „legati cu scotch” de scaune… 😀
 LA CE GENURI DE EVENIMENTE TE POT VEDEA OAMENII CEL MAI DES
Pornind aventura in meseria asta la 33 de ani, destul de tarziu ca varsta, am pierdut, sau mai bine zis am sarit peste etapa de cluburi si discoteci specializandu-ma exclusiv pe evenimente, nunti, botezuri, petreceri s.a.m.d. Deja sunt 13 ani cu care ma mandresc si in care am avut bucurii si satisfactii enorme. Tot innainte si de acum in colo, cu mainile pe butoane si sufletul in mijlocul ringului de dans alaturi de invitati! 😀
 CARE E DIFERENTA DINTRE UN DJ PROFESIONIST LA O NUNTA, SPRE EX SI O PERSOANA CARE PUNE MUZICA ?
Auch! Intrebare foarte grea la care raspunsul probabil o sa-mi aduca niste huiduieli 😀 Dar hai totusi sa incercam… 😀
Dupa parerea mea, in ziua de azi, cu un laptop si un soft piratat de pe net, oricine poate pune muzica dupa propriul gust, piesa dupa piesa, dar, fara suparare, nu toti cei care cred ca stiu sa “puna muzica” din spatele unui laptop, pot fi considerati DJ-i. Munca unui DJ profesionist consta in foarte multe aspecte, dintre care doua sunt esentiale : pe de o parte trebuie sa selecteze piesa pe care audienta vrea sa o auda si momentul potrivit pentru aceasta, o chestie de gust si judecata, atribute ce diferentiaza un DJ bun de unul mai putin bun sau chiar dezastruos.
Pe de alta parte, prin tehnica personala pe care o detine trebuie sa fie capabil sa compuna seturi de mixaje, sa combine stilurile, sa mixeze piesele live, pe ritm si cheia muzicala. Asta tine, insa, de experienta, practica si investitii in aparatura performanta ce ofera posibilitatile tehnice OBLIGATORII!
DJ-ul de nunta este o “categorie” aparte din multitudinea de genuri ce se regasesc in profesiunea de Disk Jokey, lasand la o parte amatorismul. Spre deosebire de dj-ul de club sau discoteca care mixeaza un anumit gen muzical pe o perioada scurta de timp si isi compune astfel seturile in functie de gusturile personale si de specificul majoritatii audientei, dj-ul de nunta are o misiune foarte grea, aceea de a sustine un eveniment de 10-12 ore, de unul singur, trecand printr-o multitudine de genuri muzicale.
Nunta si botezul sunt evenimente absolut unice in viata. Sunt ca un spectacol grandios ce are loc o singura data, nu e loc de repetitii nu e loc de greseli, nu mai poti remedia a doua zi daca ai dat rateuri. Mirii si toata lumea te vor tine minte toata viata daca ai avut o reusita de exceptie sau dimpotriva daca le-ai stricat evenimentul.

CARE SUNT GENURILE TALE PREFERATE ?
Pe vremea cand se oprea curentul 2 ore seara si exista un singur telejurnal, eu am crescut cu IRIS, Compact, Cenaclul Flacara, Iron Maiden, AC/DC, KISS, Vangelis, doar ca o scurta enumerare. Toata viata voi fi prizonierul heavy metalului al progressive rockului si a muzicii electronice. Si cum house-ul la modul general are originile in muzica pionierilor de la Kraftwerk, era imposibil sa nu ma atraga 😀
 CARE ESTE AMINTIREA CEA MAI PUTERNICA DE LA UN EVENIMENT ?
Sunt foarte multe, practic fiecare eveniment, fiind unic, a generat cel putin o amintire de neuitat. Asa, la o prima trecere, i-mi amintesc totusi de botezul in care nu mi-a dansat nimeni. Decat la deschidere si la tort cateva blues-uri 😀 Dar la sfarsit fiecare invitat in parte, fara exceptie, a venit si mi-a strans mana multumindu-mi pentru atmosfera, mixuri si muzica extraordinara pe care au ascultat-o. Ei venisera sa vorbeasca, fiind majoritatea plecati in strainatate, iar pe mine curgeau apele de panica venind cu tot arsenalul de sunet si lumini, lasere, movinghead-uri, fum etc… 😀 Parintilor le facusem nunta cu ceva timp in urma. Ce multumire mai mare poate fi? 😀
 CUM APECIEZI CA S-A SCHIMBAT MUZICA IN ULTIMII 10 ANI ?
Drastic, si din pacate mai mult in rau. Vorbind strict de zona comerciala, este plina piata de kitch-uri si calitate slaba. Este din ce in ce mai greu de strans 20 de piese top de top, pentru un disc la 3-4 luni. Ca un exemplu dau anii 2000 – 2005, vremea latino dance, „era meneaito” cand ieseau hiturile romanesti si straine pe banda rulanta, si culmea nu erau trase la xerox ca azi… Vreau sa spun ca, in proportie de 70% tot cu muzica din anii aceea tin un eveniment! La o nunta nu poti pune piese de club de care nu a auzit nimeni, si nu o poti tine la nesfarsit pe 128 BPM. Sunt si exceptii bienteles care confirma regula. Iar regula de azi este lipsa inspiratiei si a calitatii.
DJ LA NUNTA SAU FORMATIE , CARE AR FI DIFERENTELE ?
Diferentele sunt foarte mari, practic sunt doua intreprinderi diferite, neconcurente, de aceea nici nu putem compara ca sa spunem ca e mai bine cu DJ sau cu formatie.
Fiind obiectivi, nunta cu lautari are savoarea binecunoscuta pe care anumiti clienti o cauta si o doresc la nunta lor. Dar ei fac pauze, rar mai au si 2-3 luminite iar repertoriul este accentuat pe muzica populara, dance-ul fiind la nivel de cover, deseori nereusit. Plusul mare este caldura, interactiunea si prestatia live a solistilor dedicati. Live este si DJ-ul, dar pe discuri, iar cu vorba mai putin, strictul necesar. Plusul pentru DJ este programul non stop, mixurile live, diversificarea genurilor muzicale, originalitatea pieselor si jocurile de lumini ( care, fiind vorba intre noi, conteaza enorm )
Concluzia este ca totul tine pana la urma de preferintele si gusturile celor care organizeaza evenimentul, bugetul si mai ales de provenienta invitatilor. Sa aduci un DJ cu lasere si fum la o nunta la care-ti vin 90% oameni simpli de la tara la care traditia e lege si muzica live populara e regina, e o greseala mare care poate duce la ratarea petrecerii.
Raspunsul cel mai corect la intrebare este: si Formatie si DJ. Acesta este, dupa parerea mea, si reteta de succes in cazul in care evenimentul este de asa natura. Vad ca in ultima vreme multe formatii incep colaborarea cu DJ-i si ofera pachetul complet, acesta fiind un lucru foarte bun, in care toti au de castigat, la randul meu demarand de cativa ani un proiect de succes impreuna cu Andrei Racu Band

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *