Cand viata te sperie mai mult decat ….?

Ce te sperie cei mai mult ? sa nu gresesti ? sa nu jignesti ? sa mori tu ? sau sa moara cei dragi ? Care este cea mai mare frica a ta ?

Cred ca frica mea cea mai mare este sa traiesc mai putin decat cred eu ca as putea trai. Sa traiesc doar ca sa vina ziua de maine, fara un scop care sa imi aduc implinire. De multe ori dintr-un sentiment de prea multa grija ajungi sa nu iti mai asumi prea multe riscuri si sa traiesti mai putin decat ti-ai dori sa o faci. Viata este prea scurta pentru a sta in „conservare”, asteptare si intr-o siguranta excesiva. Nu ai prea mult timp ca sa faci toate nebuniile pe care ti le doresti.

De multe ori citatele par…banale, insa unele surprind viata asa cum este este ea si cum rezoneaza in tine. Imi amintesc ca eram in scoala generala si avem un caiet cu astfel de vorbe pe care le colectionam. Imi placea sa cred ca voi invata ceva din ele. Din pacate ele se adreseaza ratiunii, iar noi de cele mai multe ori „gandim” sau mai bine spus actionam pe baza de sentimente. Inima bate -aproape-mereu ratiunea.

Ce ese frica de viata ?

De unde acest instinct puternic de conservare chiar si la oamenii extrem de tineri ? Imi amintesc de celebrul experiment cu maimutele si bananale…

Cinci maimuțe sunt închise într-o cușcă în timp ce sunt studiate de un grup de oameni de știință. În centrul ei este amplasată o scară mare, cu o grămadă de banane în partea de sus. Maimuțele le identifică imediat și vor să ajungă la ele.

În momentul în care încercaa, oamenii de știință aruncă apă rece pe ceea ce rămâne pe pământ.

Odată ce a trecut o perioadă de raționament și asimilare a circumstanțelor de către maimuțe, dacă unul dintre ei ar încerca să urce să ia bananele, ceilalți l-ar ridica și l-ar bate până când a încetat în efortul său.

Atunci începe adevăratul experiment.

Maimuța nu va ști foarte bine de ce se întâmplă acest lucru, dar va începe să afle că acest lucru nu ar trebui făcut din anumite motive.

Apoi se substituie o nouă maimuță. În mod surprinzător, primul participă la lovituri, deși încă nu știe de ce au lovit maimuța încercând să prindă bananele.

Acest proces se repetă puțin câte puțin până când o singură maimuță rămâne nesubstituită.

În cele din urmă, această ultimă maimuță este, de asemenea, substituită. Deci, rămânem cu următoarea situație: Avem un grup de 5 maimuțe care, deși nu au primit niciodată o baie rece ca pedeapsă pentru culegerea bananelor, se comportă de parcă ar fi avut-o.

Sursa: recursosdeautoayuda.com

Oamenii de știință înlocuiesc una dintre maimuțe cu alta care nu a fost niciodată în acea cușcă. Desigur, primul lucru pe care vei încerca să îl faci este să urci scările pentru a obține bananele. În acel moment, noii săi tovarăși îl vor prinde și-l vor bate pentru a preveni acest lucru.

Este acelasi lucru…noi mostenim frica de viata de la cei care au trait foametea, moartea, razboiul, din plin. Si chiar daca noi nu am trait toate acele atrocitati ajungem sa avem o frica de viata …..pentru ca ne este in esenta teama pentru ziua in care nu vom mai fi. Din acest paradox se naste si faptul ca ajungem sa nu mai traim.

Cautand un citat pentru o postare am gasit acest gand semnat de James F. Bymes ce a fost un politician american, Secretar de Stat al Statelor Unite între 1951 și 1955.

Prea mulţi oameni se gândesc mai mult la siguranţă şi nu la oportunitate. Par mai speriaţi de viaţă, decât de moarte. citat din James FByrnes

citat de James FByrnes

Un comentariu

  1. Nu cunoastem adevarata noastra fata si suntem constransi sa stam in confortul nostru, fara a incerca sa ajungem la etajul urmator. Frica noastra cea mai mare este de fapt frica preluata de la ceilalti, care ne-a fost insuflata prin feluri diferite. Trebuie sa ne intrebam de fiecare data care este motivul pentru care urcam scara si dispune sa o luam desantata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *