Aflati totul despre clor si utilitatea sa in piscina !

Una dintre problemele clasice legate de detinerea unei piscine este ca poate fi o durere de cap costisitoare pentru a mentine claritatea si echilibrul apei. Brosurile fac sa para usor de obtinut o apa perfect echilibrata, limpede ca cristalul. Cu toate acestea, incercarea de a realiza acest lucru poate fi costisitoare si frustranta, ducand adesea la mai multe calatorii la magazinul cu echipamente si accesorii de piscina, unde veti auzi tot felul de dezinformari costisitoare. Exista magazine specializate precum piscineservice.ro ce ofera produse si solutii clor profesionale!

Clorul este de departe cel mai des folosit agent de igienizare a piscinelor. Scopul adaugarii de clor intr-o piscina este simplu: ucideti microorganismele precum bacteriile si algele. O piscina cu bacterii si alge in exces este tulbure si nesigura pentru a inota. Chimia din spatele capacitatii clorului de a ucide este simpla. Clorul este un ion incarcat negativ care poate rupe membranele exterioare ale microbilor, distrugandu-i si facandu-i inofensivi si incapabili sa creasca. Cea mai usor disponibila forma de clor este inalbitorul lichid, care este chimic cunoscut sub numele de acid hipocloros (sticla de inalbitor va enumera hipocloritul de sodiu, sarea acestui acid slab), o forma de clor legata de un atom de oxigen incarcat negativ. Odata ce inalbitorul este adaugat in apa, molecula de acid hipocloros se transforma intr-un ion de hipoclorit incarcat negativ si trece la treaba, ucide microbii si igienizeaza piscina.

Majoritatea magazinelor pentru piscine nu sugereaza sa utilizati clor simplu asa cum este descris mai sus. Ele vand tablete de clor de lunga durata, de tipul „puck de hochei”, care sunt combinate cu tot felul de alte substante chimice. Aceste substante chimice permit clorului sa ramana in apa pentru o lunga perioada de timp si pot include, de asemenea, unele algicide. Ati putea crede ca este un lucru bun sa aveti substante chimice suplimentare pentru a permite clorului sa ramana mai mult timp, mai ales avand in vedere cat de repede degradeaza lumina soarelui clorul. Problema, totusi, este ca, atunci cand clorul este combinat cu aceste substante chimice (denumite in continuare „stabilizate”), nu este la fel de eficient in uciderea algelor sau a bacteriilor.

Tabletele de clor din magazinul pentru piscine includ de obicei o substanta chimica numita „diclor” sau „triclor”. Aceste tablete includ acid dicloroizocianuric sau tricloroizocianuric, care sunt moduri fanteziste de a spune clor legat sau stabilizat. Problema este ca, atunci cand adaugati aceste tablete sau „pucuri” in piscina in timp, substanta chimica de stabilizare nu se descompune foarte bine si nu puteti controla cantitatea din apa dumneavoastra. Cand se intampla acest lucru, piscina are o cantitate in exces de stabilizator (acid cianuric) si orice doza de clor noua pe care o adaugati va fi imediat stabilizata si nu va putea ucide nicio alga sau bacterii din piscina voastra. Algele si bacteriile incep sa creasca si, in cateva saptamani, veti avea o piscina tulbure. Unii oameni din industria piscinelor se refera la asta ca „blocare cu clor” – atunci cand clorul  este legat in mare parte la stabilizator si nu este un dezinfectant eficient. Magazinul pentru piscine va va vinde apoi substante chimice suplimentare (clarificatoare scumpe, algicide, clor mai stabilizat etc.) pentru a clarifica din nou piscina atunci cand adevarata problema este ca aveti tot clorul legat de un stabilizator si nu poate face munca sa de igienizare. Magazinul pentru piscine se imbogateste si dvs. sunteti frustrat, fara a avea o solutie reala la problema voastra. 

Solutia pentru mentinerea unei piscine clare este sa utilizati inalbitor lichid usor disponibil ca sursa de clor. Inalbitorul cu clor, asa cum s-a discutat mai sus, nu este legat de un stabilizator, asa ca atunci cand adaugati inalbitor cu clor in piscina, acesta va merge direct la uciderea microbilor si la igienizare. Ajustarea zilnica a inalbitorului la apa piscinei voastre va avea ca rezultat un nivel relativ constant de clor activ de igienizare, care va fi mai ieftin si mai usor de intretinut in timp.

Cand adaugati clorul in acest fel, totusi, va trebui sa adaugati o cantitate mica de stabilizator in piscina, astfel incat lumina soarelui sa nu distruga tot clorul in momentul in care il adaugati. In acest caz, deoarece controlati cantitatea de stabilizator, sunteti sigur ca nu suprastabilizati piscina si ca clorul va fi igienizat in mod activ, daca nivelul de clor este mentinut. Puteti cumpara acid cianuric (stabilizator) din magazinul pentru pisicine sau dintr-un magazin de tip big-box si sa il adaugati o data la inceputul verii si cel mai probabil nu din nou pentru cateva luni, spre deosebire de adaugarea lui zilnic sau saptamanal prin tablete de clor. Odata ce piscina  are o cantitate constanta si corecta de stabilizator in ea, aceasta va proteja si stabiliza o anumita cantitate de clor, permitand in acelasi timp unei cantitati mai adecvate de clor nestabilizat sa-si faca treaba de igienizare.

In functie de cate persoane va folosesc piscina si de locatia acesteia, piscina va avea o rata de consum de clor care va deveni evidenta odata ce incepeti testarea de rutina.

 Ar trebui sa adaugati clorul imediat dupa apusul soarelui. In ziua urmatoare, se va desprinde incet  se va descompune in mod natural prin igienizare si fiind expus la soare. A doua zi veti testa si ajusta din nou nivelul. O piscina cu cerere scazuta de clor, ce nu este folosita de multi oameni si mai ales ce are umbra, ar putea consuma aproximativ 0-1 ppm de clor liber pe zi. O piscina cu utilizare intensa, in plin soare, poate consuma aproximativ 3-4 ppm pe zi sau mai mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *