Atunci cand ne gadim la achizitionarea unor tractoare pomicole insemnand o serie de utilaje din aceasta categorie ne propunem implicit o dezvoltare la un nivel superior in aceasta activitate. In mod cert drumul catre performanta in pomicultura incepe cu primul pas, aceasta fiind reprezentat pentru multi de achizitionarea primului tractor destinat micilor afaceri in sistemul afaceri de familie. In acelasi timp acest tip de tractoare pomicole pot fi utilizate si la nivel inudustrial pentru ferme de mari dimensiuni.
Tractoare pomicole si dezvoltarea afacerilor de familie
Din pacate tractoare pomicole nu sunt intalnite in toate afacerile de familie cu acest profil. Inca avem parte in multe cazuri de afaceri desfasurate la nivelul anilor 1930 cu carul si caruta. Stiu, situatia financiara nu ne permite sa investim peste cinsprezece –douazeci de mii de euro intr-un astfel de utilaj plus instrumentele necesare desfasurarii fiecarei activitati. Insa asocierea mai multor fermieri poate determina o astfel de investitie.
Tractoare pomicole, utilitatea lor in sere
Un model de tractor din categoria Tractoare pomicole precum BCS, cel comercializat de echipa tractorul.ro isi gaseste utilitatea in diverse domenii de activitate precum; pomicultura, viticultura, legumicultura, sere, solarii. In acest context un astfel de utilaj isi poate gasi utilitate in intreaga goaspodarie si poate propulsa o mica afacere de familie la un alt nivel de performanta si eficienta. O afacere de familie poate avea avantaje multiple; cresterea productivitatii si reducerea costurilor. Mai putini oameni angajati la stropit, sapat, cules, etc. Toate acestea se traduc prin costuri reduse si punerea pe piata a produselor intr-un ritm alert.
Furnizarea de legume catre lanturile de hipermarketuri, tractoarele agricole ne ajuta in aceasta activitate
Oamenii se plang ca nu gasesc mereu in hipermarketuri produse romanesti, proaspete; avem pana si salata din tarile invecinate sau chiar din Italia. La randul lor hipermarketurile se plang de lipsa automatizarii, a tractoarelor si a echipamentelor de specialitate din dotarile fermelor. In acest conext ei nu se pot baza pe un flux continuu al furnizarii legumelor si fructelor catre marile magazine din partea fermierilor. Lipsa asocierilor intre tarani nu le-a permis in ultimii doua zeci si cinci de ani care au trecut de la revolutia din 1989 o dezvoltare in acelasi ritm cu marile magazine. Astfel am ajuns sa nu facem nici agricultura bio, nu avem nici produse naturale dar in acelasi timp nici nu folosim utilaje. Cu siguranta stabilirea unor asocieri intre taranii din anumite zone si stabilierea unor planuri de afaceri coerente le-ar permite sa acceseze inclusiv fonduri europene.
Tractoare agricole prin fonduri europene
Este stiut faptul ca suntem codasii europei la fondurile accesate de la Uniunea Europeana, cu toate ca am cotizat continuu. Nu suntem in stare sa absorbim foarte multi bani si pace. Cred ca aici apare si o problema legata de colectivizare; oamenii se tem sa cumpere tractoare agricole si alte utilaje pomicole sau agricole la comun dintr-o problema istorice de perceptie a repercursiunilor ce pot aparea de aici. Am ramas cu aceasta trauma istorica ce se reflecta in lipsa asociatilor agricole; astfel ca acest lucru se reflecta si asupra economiei. In loc sa cumparam produse romanesti cumparam din strainatate. Cred ca ar trebui sa dam dovada de un nationalism si atunci cand mergem la cumparaturi sau cand ne gandim sa ne dezvoltam ferma prin achizitionarea de utilaje specifice muncii noastre cum ar fi tractoare pomicole sa cumaram de la producatori romani.