teama de medic

Teama de medic, de unde vine si ce efecte are

Teama de medic poatea avea consecinte extrem de grave asupra sanatatii noastre, unele dintre ele ireversibile…daca ma intelegeti ce spun si unde bat.

Teama de medic poate avea mai multe cauze:

Teama de medicteama de medic

Sistemul medical prost organizat

De multe ori cand trebuie sa mergi la medic ( ma refer in sistemul de stat ) incepi sa iti faci griji despre timpul petrecut acolo; sistemul birocratic, trimiteri de la un medic la altul. De multe ori lipsa unui managment corect fata de pacient – un managment al tipului si al comunicarii – ne determina┬ása amanam momentul in care mergem la medic. In mod cert aceasta amanare se lasa cu repercursiuni asupra noastra. Nu despre acelasi lucru i putem spune si in cazul clinicilor private, acolo unde totul merge „ca uns”. Am mers la Medlife si am intarziat 5 min fata de ora programata initial; – nu am gasit loc de parcare -iar medicul mi-a atras atentia asupra acestui lucru si mi-a spus ca trebuie sa fiu punctual.

– Educatia din familie

In multe familii se cultiva teama de medic, teama de sistem. Chiar sunt si vorbe de genul, asta iti lipseste in vremea asta, sa mergi la medic. Sistemul este vazut ca un bau-bau. In contextul in care auzi doar povesti „de rau” despre medici si sistemul medical, de sa mai mergi ?

-Comportamentul medicilor

Salarizarea proasta, lipsa de motivatie, aglomeratia, suprasolicitarea, sunt doar cateva motive care ii fac pe medici sa se comporte „urat” cu pacientii. De la lipsa de respect cu care ii trateaza, de la faptul ca te duci la urgenta si astepti fara sa te bage nimeni in seama, pana la faptul ca esti „certat” pentru boala ta. Aceasta „boala” a medicilor de a te lua la rost pentru sistuatia ta medicala am intalnit-o in mai multe cazuri. Este un motiv care imi inhiba dorinta de a ma prezenta la medic ­čÖü De multe ori nu exista o comunicare reala intre pacient si medic. Nu ti se spune ce ai – pe intelesul tau – cu ce efecte, ce trebuie sa a faci in continuare. De prea multe ori oamenii sunt lasati in „aer” pur si simplu.

-Mizeria din spitale

Exista o vorba care spune ca dintr-un spital din Romania pleci cu mai multe boli decat ai venit. Aceasta idee sitetizeaza dezastrul din multe unitatii medicale de la noi. Unele┬ádintre ele arata ca niste cladiri dezafectate. Trist rau ­čÖü

-Spaga

Oamenii nu au bani. Multi din cei care sufera de o anumita afectiune si trebuie sa mearga la medic sunt intr-o situatie financiara dificila. Spaga care trebuie sa o dea pentru a primii atentie din partea medicilor si garantia ca acestia isi vor face treaba cum e firesc ii sperie, ii tine departe de spital.

Alte motive si alti medici

Cu siguranta mai sunt si alte motive, daca va vin in minte va invit sa lasati un comentariu aici.

MEDICII MERITA SALARII BUNE

In mod cert sunt si medici care si fac treaba genial si  in orice conditii. Le multumesc. Acestia trebuie platiti bine, sau cel putin decent. Acum multi dintre ei sunt platiti mizerabil. Am scris despre cei de la Spitalul Universitar aici.

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *