Scolile profesionale si importanta specialistilor

scoli profesionaleDaca in urma cu 30 de ani specializarea tinerilor in reparatii masini de spalat, tinichigerie auto sau vopsitorie era ceva firesc, dupa 1990 lucrurile s-au schimbat radical. Scolile profesionale au devenit un fel de „bau bau ” pentru tineri, iar totii isi doreau sa urmeze cursurile unei facultati, indiferent ca aveau sau nu atractie pentru acel domeniu. In acest fel piata muncii a suferit transformari cu efecte deloc placute atat pentru angajatori cat si pentru tineri. Patronii s-au trezit ca nu mai au pe cine sa angajeze int-un service pentru masini de spalat, iar cei din urma si-au dat seama ca degeaba au o diploma daca nu au ce sa faca cu ea.

Reparatii masini de spalat – nu se invata la facultate

De unde a pornit aceasta ruptura pe piata muncii intre cerere si oferta si care este cauza inflatiei de absolventii de jurnalism ? Totul a pornit de la o lipsa de informare a tinerilor. Lipsa de informare de care nu sunt ei, in primul rand vinovati, ci sistemul. Da, sistemul de stat care nu a facut nimic sa ii „conduca” pe acest tineri catre colaborari cu firme importante din domenii de activitate cautate. Astfel am ajuns ca multe dintre atelierele din scolile profesionale sa fie desfiintate, in timp ce parcurile industriale care ar urma sa se deschida in Romania isi pun problema daca au de unde sa angajeze oameni specializati. In acest context marile firme au inceput sa isi specializeze oamenii din satele / orasele din jurul parcurilor industriale pentru a avea forta de munca.Am intalnit un patron de firma care se ocupa cu reparatii masni de spalat si mi-a pus intrebarea: Unde sa caut eu tinerii specializati -cat de cat – pe acest segement ? Nu gaseste oamenii buni care sa aiba habar de masini de spalat. Omul isi doreste sa angajeze tineri, dar nu are de unde.

Vina apartine intr-o oarecare masura si universitatiilor. Acestea- mai ales cele private- au functionate dupa principiul SRL-urilor. Au vrut sa faca profit si atat. Nu au comunicat cu angajatorii – sunt doar cateva exceptii desigur.

SERVICE Reparatii masini de spalat

Acest articol a plecat de la provocarea domnului ADI care are un service masni de spalat si care mi-a propus sa scriu despre aceasta problema. Daca aveti nevoie de un profesionist in domeniul Reparatii masini de spalat, il recomand: 0730449721

Foto: adevarul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *