Casa pe pamant este un vis si o intoarcere la origini. Visul pleaca de la etapa in care aruncam un ochi pe toate site-urile de specialitate si analizam proiecte de case. Proiectul este foarte important din mai multe aspecte; De la proiectul de casa plecam cu analiza financiara; Daca ne permitem sau nu realizarea acelei case pe care o „vedem” in proiect. Dupa ce am vazut, analizat, socotit, in linii mari costurile estimative pentru diferite proiecte de case incepe „cautarea in lumea reala”.
M-am gandit sa postez cativa pasi necesari pentru constructia unei case in regie proprie – subiectiv.
Construirea unei case in regie proprie
- Cat costa realizarea unui proiect de casa
- Care sunt costurile pentru autorizatiile de constructie plus alte taxe, impozite, etc
- Evaluarea costurile cu racordarea la utilitati. Degeaba ne cumparam un teren extrem de ieftin daca zona respectiva nu beneficiaza de retea electirca sau nu face fata. Vorbeam acum ceva timp cu un specialist de la Electrica Distributie care imi spunea ca unui client, cei de la Enel, i-au dat un cost de racordare undeva la 10 mii de euro.
- Evaluarea si analiza costurilor materialelor de constructii; Din experienta va spun ca trebuie sa cautati foarte bine si sa achizitionati mai multe materiale de la un sigur distribuitor pentru a beneficia de reduceri. Nu va indreptati doar catre marile retele de bricolaj ( Brico Depot, Dedeman, sau Praktiker ). Incercati si la depozitele independente si mai ales pentru BCA incercati si care sunt posibilitatile de a cumpara direct de la fabrica. Personal m-am „pacalit” intr-o oarecare masura aici.
- Atunci cand vine vorba de realizarea unei case in regie proprie inevitabil te lovesti si de distribuitorii de beton. Mare grija la acestia. Sunt extrem de persuasivi si trebuie sa aveti mare grija la ei.
Proiecte de case moderne, extem de solicitate
Oamenii cauta sa isi atinga obiectivul de a construi o casa cheltuind un buget cat mai mic, astfel ca mereu sunt atenti la noile tendinte in design si studiaza posibilitatile atunci cand vine vorba de proiecte de case.
Proiecte case tip american
Nu sunt un specialist in domeniu, dar se spune ca aceste case au o serie de avantaje: Casele pe structura de lemn cu pereti tip „ sandwich” asigura un consum redus de energie pentru incalzirea locuintei pe timp de iarna si racirea pe timp de vara. Se constuiesc rapid in orice anotimp. Chiar am avut recent un exemplu la mine in zona si pot sa va confirm ca este asa; se construiesc repede, chiar si toamna tarziu 😀
Proiecte de case cu mansarda
Asa cum banuiti, oamenii incearca sa castige cat mai mult spatiu. Terenul este scump, astfel ca proiectele de case cu mansarda sunt printre cele mai cautate.
Proiecte de case tip bungalow
Proiectele de case bungalow sunt ideale pentru persoanele cu mobilitate redusa, fiindca acestea nu au scari, se întind pe un singur nivel si sunt mici, deci nu necesita un efort foarte mare pentru intreţinere .
In acelasi timp mai sunt cautate casele tip vagon sau duplex. Toate acestea din ratiuni economice. Oamenii cauta proiecte de case care sa le asigure un raport cat mai bun intre pretul dat si casa construita.
Foto: realvastusol