acoperis verde

Acoperis verde- Care sunt avantajele

acoperis verdeCu totii ne dorim cat mai multe verde in viata noastra, iar un acoperis verde poate reprezenta o solutie pentru acest lucru. Pasul firesc pentru a face o schimbare atat  de importanta pentru spatiul nostru de locuit, precum montarea unui acoperis verde trebuie sa insemne inainte de toate si foarte multa documentare.

Ce este un acoperis verde ?

Schimbarea destinatiei acoperisului intr-un spatiu dedicat plantarii unor elemente decorative necesita multa atentie. Aceasta miscare presupune executarea mai multor etape de lucru. Prima etapa este reprezentata de  montarea unor membrane hidroizolante. Sa nu uitam de sistemul  de drenare si de irigatii la nivelul acoperisului.

Cand este momentul oportun pentru montarea unui acoperis verde ?

Stim cu totii ca foarte multe blocuri necesita refacerea acoperisului, montarea unor sisteme de hidroizolatii sau refacerea acestora. Este un fapt normal, avand in vedere ca degradarea se produce in timp. Consider ca momentul prielnic pentru a da o noua utilitate acoperisului dvs este atunci cand facem aceste lucrari. De ce ? Deja se executa o parte dintre lucrari si astfel putem face economie de materiale si disconfortul este scazut fata de realizarea a doua tipuri de  lucrari.

Acoperis verde avantaje

Ce avantaje avem daca amenajam un acoperis verde ?

Destinatia spatiului– In contextul in care verdele este tot mai putin in oras, o suta cinzeci de metri de spatiu verde reprezinta o gura de oxigen atat pentru noi cat si pentru cei din jur. Destinatia spatiului de schimba total; Dintr-un spatiu nefoloisit aproape niciodata ajungem sa constatam ca lumea de la bloc se bate sa ajunga pe terasa.

Consider ca un proiect de acoperisuri verzi ar putea fi demarat de autoritatile locale si finantat din bani europeni. Experiemental am putea alege cate zece blocuri din fiecare sector al Capitalei.

Care ar fi avantajele la nivel macro al unui astfel de proiect ?

 Plantele absorb o buna parte din energia solara, care altfel ar duce la supraincalzirea zonelor lipsite de vegetatie din orase. Plantele reduc raspandirea smogului si noxelor.

La noi in Romania aceasta problema nu este atat de grava. In acelasi timp este clar ca aerul are o calitate mult inferioara in Bucuresti fata de o localitate amplasata chiar si la 30 km de Bucuresti. Spre exemplu in Ilfov avem o localitate cu un aer foarte curat, se numeste Nuci si nu este atat de populara.

Acoperisul verde, sursa de castig pentru asociatiile de proprietari

Acoperisul verde va deveni un spatiu  de agrement, aici se pot amenaja locuri de intalniri si chiar pot fi transformate foarte usor in spatii ce aduc venituri. Stim cu totii ca in Bucuresti se cauta foarte mult locuri de inchiriat pentru cursuri, coferinte, etc. Un astfel de spatiu amenajat si cu un cort poate aduce unui simplu bloc o sursa de finantare constanta.

Eficienta energetica, un alt avantaj

Este cunoscut faptul ca un acoperis verde contribuie la cresterea eficientei energetice a unui imobil. In acelasi timp creste durata de viata a membranelor acoperisului. Exact ce spuneam la incept. Lucrarile de hidroizolatii se realizeaza constant avand in vedere variatiile de temperatura la care este supus acoperisul.

sursa foto: greenroofs.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *