permis fara spaga

Fenomenul spagii la examenul auto-Cat e spaga?

Stiu ca multi se intreaba daca poti lua permisul fara spaga. Se zvoneste ca un anumit numar de cursanti trebuie sa pici la fiecare sesiune, ca spaga este intre ..atat si atat. Adeveraul este undeva la mijloc

spaga la traseu
permisul fara spaga

Spaga la traseu…cat este si cum se da ?

Depinde de etnie as putea spune, am inteles ca tiganii sunt discriminati aici. Ceea ce as putea spune – facand o gluma- ca ar putea reprezenta un motiv de a reclama aceasta situatie la consiliul discriminarii :D. Se pare ca romii trebuie sa plateasca spaga cu 200 de Euro mai mult, doar pentru ca sunt romi si sunt considerati ca au mai putina scoala si au un potential de risc mai mare in trafic.

Dar ca sa va raspund concret cat este spaga la traseu in 2015: aceasta se situeaza intre 250 si 300 de euro. Daca ma intrebati de unde stiu…nu pot sa va raspund, insa cert este un lucru; nu ieste fum fara foc, iar pasiunea pentru jurnalism m-a facut sa verific din mai multe surse aceasta informatie. Daca vreti sa facem o comparatie cu evolutia spagii in ultimii ani, pot sa va spun ca in anul 2007 spaga era undeva la 5 milioane. Faceti voi conversia euro/dolar raportat la evolutia cursului valutar. Cert este ca spaga s-a luat mereu si o sa tot ia, insa acest lucru nu inseamna ca toti politistii iau spaga. Nu, nu toti politistii iau spaga si nu toti sunt implicati.

Cum decurge un examen aranjat ?

Pentru ca totul sa fie cat mai sigur politistul va avea grija ca examenul sa fie cat mai usor; de obicei mergi in linie dreapta si eventual traversezi o intersectie. Fara parcari laterale, mers cu spatele, etc

Se poate lua examenul fara spaga ?

Personal nu stiu care este situatia in tara, insa tinand cont ca traim in Romania banuiesc ca se pot aranja examente in toata tara.  Personal cunosc mai multi oameni care NU au dat spaga si au luat permis fara spaga. Colegul Daniel Nae a avut o poveste foarte frumoasa: a invatat foarte bine la o Scoala de soferi din Bucuresti dar din pricina emotilor a picat prima data la traseu. A acumulat un numar mare de puncte de penalizare si a dat-o in bara ( la figuarat ) cu parcarea laterala. Politistul i-a zis ca nu a condus rau si trebuia sa fie ceva mai atent. La urmatoarea data s-a pregatit mai bine – in primul rand moral – si a mers cu incredere si a luat permisul fara spaga. La fel si verisoara mea Andreea, a mers cu incredere si a luat din prima.

Sunt povesti de succes, insa „se spune” statistic vorbind ca in Bucuresti – cel putin- cam 30-40 % din cei care dau examenul vin cu banii pregatiti. Sa nu creada cineva ca detin aceste informatii certe si am dovezi palpabile, insa din nou zvonistica are si ea ceva „ancore” in realitate.  In acelasi timp, dosarul din anul 2011 ne prezinta care este situatia de la acea vreme. Este mai mult decat adevarat ca o buna perioada dupa aceea nu s-a mai dat spaga, insa usor usor a inceput sa se lege din nou lantul increderii chiar daca o buna perioada s-a luat mult mai usor permis fara spaga.

Cum putem scadea nivelul coruptiei de la examenul auto ? Spaga traseu bucuresti

In general orice examen poate fi contestat, insa nu si examenul auto. In acest context multi se intereseaza care este situatia atunci cand vine vorba despre spaga traseu bucuresti. Daca s-ar fi aprobat acea propunere legislativa prin care scolile de soferi erau obligate sa aiba montate camere de inregistrare a traficului atunci situatia ar fi stat cu totul altfel. Un elev nedreptatit ar fi avut argumentele necesare pentru a face contestatie, insa acum NU.

Spaga la traseu – De ce dau oamenii spaga la traseu ?

Motivul este legat de argumentatia anterioara, nu pot contesta examenul si trebuie sa cheltuie o gramda de bani, timp si nervi pentru a sustine din nou proba teoretica. Daca pana in luna octombrie 2015 era necesara sustinerea unui nou examen teoretic in cazul in care picai traseul, acum trebuie sa faci dovada ca ai urmat inca 6 ore de perfectionare practica. Asta se traduce in cele mai multe cazuri prin o suplimentare a bugetului pentru scola de soferi cu inca 500-600 de lei. Daca ai picat de doua ori astia sunt banii de spaga. Teama mea acum este ca va creste si nivelu spagii.

Acum, spaga este verbala, este o intelegere intre politist si un om de legatura prin care se stabilesc instructorii. Politistului i se dau numai numele celor pe care trebuie sa-i treaca, nu si banii. Ulterior, la o iesire de o bere, agentul primeste dreptul pentru cei trecuti, evident banii fiind impartiti in 3 parti: politist, om de legatura, instructor. sursa 4 tuning

Atentie personal nu sustin spaga, NU imi place sa apelez la aceasta metoda. Prefer un sistem corect, ce poate fi verificat si contestat. 

Atentie: Sursele acestui articol sunt reprezentate de zvonistica la nivel colectiv, Nu detin date concrete, nume de persoane care au dat / primit spaga pentru obtinerea permisului auto.

Foto: stirileprotv.ro

2 comentarii

  1. Salut, Te felicit pentru acest lucru. Insa te intreb; ce ai face: daca ai pica, ai cheltui inca jumatate din banii pt scoala, ai pierde zeci de ore la cozi…si intr-un final ai simtii ca ai meritat sa iei si totusi nu ai luat ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *