Daca intr-un articol precedent am vorbit despre instrumentul copilariei mele – care este chitara, acum vreau sa va vorbesc despre instrumentul adolescentei mei – Pian digital . Pas cu pas pasiunea pentru muzica m-a prins, ma cucerit si am inceput sa ii acord tot mai mult timp. Ulterior am inceput sa regret tot mai mult ca nu am invatat sa cant la pian, pianinsa sai pian digital. Andreea si Mariana -verisoarele mele aveau in casa o pianina. La inceput mi se parea un instrument extrem de plictisitor, insa ulterior am inteles cat de important este acest instrument muzical in creatia artistica.
Pian digital – instrumentul care da nastere muzicii
Am inceput sa fit tot mai atras de acest instument muzica- Pian digital – si urmarind activitatea de productie muzicala din studiouri. Din fericire pentru mine am auns in cateva studiouri profi din Bucuresti si am avut ocazia sa vad cum ia nastere muzica. Primul compozitor adevarat pe care l-am cunoscut a fost Dan Baciu- in Studio la Radio Delta – el avea un pian digital cu ajutorul caruia dadea viata notelor muzicale din sufletul sau sau incercarilor mele de a compune anumite note muzicale. Ulterior am fost in trecere si prin alte studiouri de productie muzicala – acolo unde prin viata hiturile romanesti. Peste tot am intalnit o orga sau un pian digital. Din punctul meu de vedere nu poti compune pe nici-un instrument atat de bine precum poti compune cu ajutorul pianului. Din cate am vazut mai toti compozitorii mari din Romania lucreaza pe acest instrument; Laurentiu Duta, Connect-R , G. Hora. In vremurile muzicii usoare romanesti muzica se compune tot cu ajutorul pianului – chiar daca nu era vorba de un pian digital , ci doar de unul clasic muzica se nastea la fel de frumos.
Lectii de pian pentru copii
Am vazut si am si scris aici pe blog despre parintii ce le fac agenda copiilor extrem de incarcata. Ii duc atat la lectii de pian cat si de desen si ii mai pun sa practice si vreo doua-trei sporturi. Nu este ok nici asa, insa daca observi ca „cel mic” incepe sa scrie versuri, sa fredoneze cu usurinta piese muzicale, sa le repete atunci trebui sa iti pui intrebarea daca meria sa invesesti o gramada de bani in echipamentul sportiv sau trebuie sa investesti intr-un pian digital. Fie vorba intre noi preturile nu sunt deloc de neglijat, insa bucuria si posibilitatea de a-l orienta catre o pasiune care ii place ete de negalat.
Un pian digital are un pret de pornite udeva in jurul sumei de doua mii cinci sute de lei; nu este deloc mic – in comparatie cu o chitara spre exemplu- insa ceea ce poti compune, invata, presa cu un pian nu poti face cu ajutorul altui instrument. Daca ai o orga buna sau un pian digital poti canta sigur fara nicio problema, oamenii nu vor simtii neaparat lipsa altui instument.
Un moment emotionant pe care mi-l amintesc legat de pian este cum un tanar talentat a cantat imnul Romaniei de 1 decembrie intr-o gara din Europa.