Durata de viata a unei anvelope

Ca orice produs, anvelopa are o data de fabricatie. Data este stantata pe flanc si marcata de inscriptia DOT. Insa spre deosebire de majoritatea produselor ce pot fi cumparate, un set de anvelope nu aare o data de expirare. Dintr-un motiv simplu, anvelopele nu expira. Cauciucul si compusii folositi in constructia anvelopei isi mentin proprietatile, daca sunt folosite in regim normal si stocate corespunzator, pentru multi ani.

De curand, soferii care achizitioneaza unu set de anvelope, au inceput sa fie interesati exclusiv de catre acest DOT in detrimentul celelorlalte caracteristici precum constructorul, clasele de performanta, rezultatele in teste. Interesul manifestat pe aceaste tema se datoreaza unei temeri excesive de a nu cumpara o anvelopa invechita. Insa, dupa cum am mentionat, o anvelopa nu se invecheste si nu isi pierde din proprietati decat dupa o folosire indelungata timp, de multi ani si rulaj de mii de km.

Ce reprezinta mai exact acest DOT al anvelopelor

Este format din saptamana si anul fabricatiei. Este sub forma 0815, reprezentand saptamana 08, adica in luna februarie si anul 2015. Interesul pentru data de fabricatie a devenit atat de intens, incat anumiti soferi refuza sa cumpere un set de anvelope daca ele nu sunt construite in saptamana sau luna curenta montarii lor. Motivul pe care soferii il invoca pentru acest proces de alegere in functie de DOT este ca vor ca anvelopa lor sa tina cat mai mult. Acest aspect este valabil atat in cazul unor anvelope vara,  anvelope iarna si anvelope all season.

Tinand cont insa ca o masina va rula o medie de 5-10 mii de km pe an, durata de viata a unei anvelope va fi data strict de catre uzura ei si nu de catre anul de fabricatie. Chiar daca se ruleaza un numar mai redus de km, riscul ca anvelopa sa sufere din cauza trecerii timpului este minima. Producatorii ofera o garantie a calitatii intre 8 si 10 ani, in functie de modul in care anvelopa a fost folosita si uzata. Prin urmare, temerea ca o anvelopa poate fi deteriorata din cauza timpului este nefondata si nu se bazeaza pe niciun fapt demonstrat.

Durata viata anvelope

Cateva aspecte care pot scadea drastic durata de viata a anvelopei indiferent de DOT

  • stocarea lor in bataia soarelui sau intr-un loc unde nu sunt ferite de precipitatii si sunt supuse la scaderi, cresteri de temparaturi bruste
  • montarea lor pe aceeasi axa pentrru toata durata folosirii lor. (se recomanda schimbarea intre axe dupa un nr de km pentru o uzura uniforma
  • rularea cu presiune scazuta sau presiune peste cea recomandata
  • rularea cu viteza peste indicele de viteza si cu greutate peste indicele de greutate
  • bruscarea lor prin franari fortate, accelerari bruste, lovire de borduri, etc

Prin urmare, DOT-ul e doar un detaliu tehnic de fabricare, insa nu un criteriu dupa care sa decideceti cumpararea unei anvelope sau nu. Un criteriu mai valoros in reprezinta clasele de performanta, modul de folosire a anvelopei, rezultatele din teste.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *