Multi oameni vorbesc in prezent despre Dependenta de telefon la copii, dar nu numai la copii, char si la adulti. Smartphone-ul a devenit o extensie a mintii noastre. Un magician care ne rezolva problemele, ne ajuta sa calculam, sa gasim solutii la probleme. Ne ajuta sa ne relaxam prin clipuri funny, muzica, notite pentru a nu pierde nimic din vedere. Verificam emailul si ne rezolvam mai repede si mai mult treaba.
Si poate de aici vine problema….din mai mult. Telefonul „ne ajuta” sa facem mai mult. Sa fim tot timpul conectat, in priza pentru job si pentru …orice, intr-un final. Ne invatam atat de mult sa fim conectati la el incat ramanem astfel chiar si atunci cand nu avem nevoie sa fim conectati si ne invatam creierul pentru a-l suprastimula.
Uitam sa primim pe geamul masinii la ce este in jur si iesim in schimb prin geamul smartphone-ului si ne uitam la ce fac altii. Este uneori mai usor. Este paradoxal cum oamenii prefera uneori sa se uite la alti oameni ce fac treburi casnice in loc ca ei sa faca treburi casnice. Nu mai este in anumite casuri vorba de enterteimant, ci doar de viata reala…dar traita de altii.
Dependenta de telefon la copii
Dependenta de telefon la copii isi are ca principala sursa mirajul ecranului, al noului, al colratului, al imitatiei. Copiii imita tot. Tot ce fac parintii, vedetele, colegii. Este firesc sa isi doreasca tot ce este nou.
Dependenta de telefon la copii poate fi tratata prin oferirea de alternative viabile pentru ei si pentru bucuria lui. In esenta un copil iti cauta atentia, timpul prezenta, conexiunea si increderea.
- Pregateste-i activitati interactive
- Imiplica-l in ceea ce faci tu ca si adult, ofera-o o particica din treaba ta si fa-l sa se simta important. Toti copiii vor sa fie oameni mari ( ce capcana ! ) De exemplu, implica-l in pregatirea mesei, in treburile din casa / curte.
- Genereaza jocuri, intreceri, astfel incat sa avem un obiectiv de indeplinit.
- Resonsabilizarea si cresterea asumata a unui adult nu se intampla la 18 ani, ci reprezinta un proces care incepe la cele mai mici varste.
- Asumarea unui program de lucru pe telefon; un anumit timp ne jucam si un anumit timp invatam. SUNT multe programe si aplicatii educative pe telefon, astfel ca acest gadget poate reprezenta un ajutor. De exemplu in invatarea unei limbi straine.
Interzicerea totala a telefonului la copii – este o greseala
Stim cu totii ca tot ce este interzis este dorit. Telefonul nu trebuie sa reprezinte un inamic, ci un prieten caruia ii alocam timp intr-un mod responsabil. Copilul trebuie sa se deprinda cu tehnologia de la o varsta frageda in era tehnologiei. De aceea trebuie sa ii dam sansa sa cunoasca telefonul, calculatorul, imprimanta; sa il invatam sa le foloseasca singur. Sa stie ca scrie in word, sa printeze, sa editeze o poza, etc. Sunt copii care nu stiu sa foloseasca telefonul sau caluculatorul decat la jocuri. Nu este tocmai in regula, pentru ca un pc are extrem de multe functii utile si interesante in acelasi timp.
Foto: freepik.com