De ce nu se acorda fonduri europane ?

Problema cu fondurile europene si consultanta in afaceri– din cate am prins-o eu – sta in felul urmator. Documentatia, proiectul, planul de afaceri, analiza financiara sunt „detalii” ce necesita de cele mai multe ori un grad ridicat de specializare. In acest context ai doua variante; ori apelezi la o firma de specialitate, ori iti bati sigur capul cateva luni. In prima varianta trebuie sa te astepti la faptul ca firma va primi intre -5-10% din suma accesata de tine sub denumirea de comision. Mie mi-au cerut jumatate din suma inainte si jumatate dupa.  Daca faci proiectul singur trebuie sa iti asumi inca de la inceput ca vei munci cateva luni fara garantia unui rezultat.fonduri europene

Solutii pentru accesarea fondurilor europene

In multe cazuri oamenii din institutii iti acorda informatiile necesare, dar cam …atat. Din lipsa de timp, personal, motivatie. Tebuie spus ca in multe cazuri sunt angajati oameni de nota 10  pe la diverse organisme ale statului care se ocupa de gestionarea fondurilor UE – asa cum e cazul la CJ Ilfov- insa sunt multe prea putini si au atat de multe pe cap incat nici nu pot respira.

Solutia ..

Este reprezentata de angajarea unui numar suficienti de specialisti – platiti corespunzator volumului de munca – care sa ii sprijine pe intreprinzatori de la A- Z in realizarea proiectului, acordarea finantarii si consultanta in afaceri in cadru general. Acesti oameni ar trebui platiti de stat si ar trebui sa lucreze mana-n mana – sau chiar sa faca parte din organizmele de acordare a fondurilor. In acet fel nu vom mai fi codasii europei la accesarea fondurilor europene.

Consultanta in afaceri, solutia cresterii gradului de accesare a fondurilor

Mai mult ca sigur un tanar intreprinzator nu are foarte multa experienta atunci cand vine vorba de mediul de afaceri; de la etapele  parcurse pentru infiintarea unei firme pana intelegerea metodologiei de accesarea a fondurilor venite de la Uniunea Europeana sau din diverse bugete ale Consililor judetene. Consultanta in afaceri pentru tineri ar trebui sprijinita – asa cum spuneam si anterior – institutional, iar varianta de lobby agreata de mine este aceea in care tinerii ajung sa fie competitivi si sa castige pe bune din aceasta consultanta. In urma procesului de consultanta in afaceri toata lumea are de castigat: firmele din domeniul consultatantei au clienti, tinerii isi pot face astfel o afacere cu bani europeni ( banii care oricum se pierd daca nu sunt accesati ) iar bugetele locale au de castigat prin infintarea de noi firme, prin faptul ca vor avea mai multi bani de cheltuit. Nu vreau sa intru in detalii despre cum vor fi cheltuiti banii ca ma doare capul. Un alt avantaj al subventionarii procesului de consultanta in afaceri este acela ca in acest fel se vor asigura noi locuri de munca, se vor plati impozite pe salarii iar numarul somerilor inregistrati la autoritati va avea o evolutie negativa. In mod cert daca un astfel de proiect ar fi implementat se vor gasi oportunisti sa faca contracte fictive de consultanta in afaceri, insa totul trebuie urmarit cu atentie, iar rezultatele evaluate.

Foto a1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *