Ai observat ca in ultima vreme se pune accent pe natural in aproape toate domeniile. Inclusiv al mobilierului, al caselor , tendinta fiind, in acest caz, fabricarea din lemn.
Oricat de mult am aprecia acest material si oricat de frumos si de estetic este, prezinta un „aspect” de neignorat: e inflamabil. Dar cum nimic nu poate sta in calea pasiunii tale, chiar si in calea aceleia pentru lemn, exista solutii pe care cei de la servicii-ignifugare.ro vi le prezinta in cele ce urmeaza.
Solutia „magica” o reprezinta ignifugarea lemnului. Care se poate realiza in 3 moduri, pe care le vom aborda in cele ce urmeaza. Astfel, primul mod este imersia sau scufundarea lemnului in solutie ignifuga. O metoda care da cele mai bune rezultate.
Dezavantajele despre care vorbesc specialistii sunt acelea ca ca necesita mult timp, se face greoi si este posibila doar pentru lemnul neasamblat. Al doilea mod e pulverizarea. Se poate utiliza si pentru lemnul neasamblat, dar si pentru cel deja utilizat in constructii.
Iar al treilea mod este pensularea – o metoda usoara, rapida si eficienta atat pentru lemnul neasamblat, dar si pentru cel care deja este prins intr-o constructie.
Ignifugarea nu numai ca ingreuneaza aprinderea lemnului, dar ii reduce si viteza de ardere si, totodata, reduce viteza de propagare a flacarilor. In acest mod se castiga timp pretios. Se spune – tot de la specialistii din domeniu citire, ca ignifugarea cea mai eficienta este cea prin imersie.
Aceasta fiind o metoda de profunzime. Dar pulverizarea si pensularea, care sunt metode de suprafata, sunt si ele eficiente si e indicat sa stii aceste lucruri cand apelezi la o firma de ignifugare.
Grija inainte de tratare a lemnului
Daca ignifugarea lemnului este corect realizata, dar si intretinuta in timp, rezistenta la foc a unei cladiri poate fi imbunatatita de la gradul V la gradul III. In acest mod nu este necesar sa se apeleze si la alte masuri suplimentare de prevenire a incendiilor, care adesea pot fi foarte scumpe.
Ignifugarea nu exclude luarea unor masuri de protectie cum ar fi instalatiile de stins incendiile, mijloacele de prima interventie sau instalatiile de semnalizare corespunzatoare.
Inainte ca lemnul sa fie tratat impotriva focului ai grija: trebuie supus si unui tratament insecto-fungid. Scopul acestui tratament este acela de a reduce riscul de biodegradare a lemnului din cauza fungilor sau a insectelor.
Tipuri importante de ignifugare
Desi de obicei termenii de specialitate devin plictisitori pentru cei care nu sunt obisnuiti cu asa ceva, pentru siguranta vietii e bine sa ne obisnuim cu asemenea termeni. Astfel, la acest capitol al ignifugarii includem si faptul ca e de doua tipuri: pentru interior si pentru exterior. In acest scop exista diverse solutii care pot fi utilizate prin dizolvare in apa.
Ele pot trata lemnul fie prin imersie, pulverizare sau pensulare. Este important sa se faca o solutie de apa si 10% concentratie substanta. Lemnul este tratat o data, se lasa in repaus 24 de ore si apoi se reia tratamentul pentru o mai buna eficientizare a acestuia.
Ia aminte ca aceste indicatii sunt informative pentru tine, deoarece pentru servicii de ignifugare a materialelor combustibile iti stau la dispozitie firme de profil, care te vor ajuta cu utilajele specifice si cu priceperea in domeniu.