Crezi in tine ! In ideile tale, insa asculta-i pe cei din jurul tau.
Cu toate acestea, tu trebuie sa iei decizia finala in functie de ce crezi ca este mai bine pentru tine. Incearca sa ii asculti pe cei care au mai multa experienta decat tine.
Invatam din experientele altora ?
Mai greu, mai putin..spre deloc. De obicei, tindem sa avem o reactie reflex de respingere vis a vis de tot ce vine din exterior si este in opozitie cu ideile noastre. Mai ales atunci cand se incearca impunerea acelor idei cu „forta”. De obicei, noul respinge, reneaga vechiul, insa acest „tipar” reprezinta motorul evolutiei umane. Insa acest „motor” se bazeaza pe informatiile adunate de-a lungul timpului de vechea generatie. Chiar daca respingem vechiul, ne folosim de el pentru a evolua.
Cum facem alegerile in viata?
De obicei decizile noastre sunt afective si – din pacate- de multe ori impulsive si emotionale. Cu toate ca cele mai intelepte decizii trebuie sa fie rezultatul unei „cercetari” matematice si un balans intre rational si emotional. Trebuie sa invatam ca de multe ori unele decizii sunt benefice pentru noi pe termen lung, chiar daca pe termen scurt ne fac rau.
De exemplu; atunci cand suntem tineri -adolescenti – ne „sacrificam” o ora din zi pentru a ne dezvolta o aptitudine, sa invatam ceva efectiv despre care stim ca ne va ajuta in viitor.
Sau..renuntam la un job care este bine platit in favoarea unui job mai putin platit, dar in cadrul caruia ne simtim mai bine si avem sansa sa ne dezvoltam in viitor.
Alegerile nu sunt – de cele mai multe ori – usoare. Astfel ca noi, cei din prezent, ii blamam pe noi, cei din trecut, pentru deciziile luate. Insa ar trebui sa fim mai ingaduitori cu noi si sa ne gandim ca am luat anumite decizii in trecut, bazandu-ne pe nevoile imediate de atunci si pe informatiile pe care le aveam la dispoztie in momentul acela.