Sexul la adolescenti de la 13 ani ? Despre pulsiune si educatie

Un proiect in domeniul educatiei sexuale ii „invata” pe elevii cu varste cuprinse intre 13 si 17 ani despre sex: de la notiuni de baza, protectie pana la practica. Asa cum era de asteptat, conservtorii au sarit ca arsi.Sexul la adolescenti

In Marea Britanie o organizatie de caritate a realizat un ghid pentru profesori si alte persoane avizate.. Astfel, conform acestui ghid, pentru adolescentii cu varste intre 13 si 17 ani, comportamentul normal include interesul pentru pornografie, conversatiile sexuale explicite si consimtirea la acte de sex oral sau cu penetrare cu persoane de sex opus sau de acelasi sex. Ghidul mai spune, insa, si ca „alegerea de a nu fi activ sexual” este o „alegere verde”, insemnand „o dezvoltare sexuala sigura si sanatoasa”. Pentru copiii cu varste intre 9 si 13 ani „comportamentul verde” include masturbarea si folosirea limbajului sexual. sursa: 121

Un parlamentar de la ei a declarat ca:

Nu trebuie transmis un mesaj care este daunator, periculos si care echivaleaza cu a sustine ceva ce stim ca le face rau tinerilor”. sursa: 121

De ce le este frica adultilor sa accepte ca sexul este firesc la varsta adolescentei?

Daca privim in istoria nostra personala ne vom aminti ca pulsiunile sexuale si interesul pentru acest subiect au parut la acea varsta( 12-14 ani ). Frica parintilor isi are cel putin trei surse:

“A crescut, nu mai este copil”

– Prima este legata de sentimentul ca odrasla a crescut, poate prea repede. Sentimentul ca Il pierzi, nu mai este ” puiul” tau si devine incet, incet un adult. Acest lucru incepe sa se intample cel putin din punct de vedere fizic si necesita o alta abordare/ relationare intre parinte si copil. Un tip de relationare pentru care parintele nu este nicio data pregatit. La fel ca orice lucru noi si acesta ii vine greu parintelui si in mod normal apare rezistenta. Sexul este asociat cu pierderea inocentei, intrarea in lumea adulta care vine cu alte responsbilitati si obligatii fata de care parintii incearca sa ii tin departe pe copiii lor.

Bolile cu transmitere sexuala

– Un alt aspect pentru care parintii isi doresc sa ii tina departe pe copiii lor ( de acum adolesccenti) de sex, este legat de aparitia sarcinilor la varste fragede , a bolilor cu transmitere sexuala. Toate acestea grave, iar gravitatea lor de multe ori nu poate fi constientizata de un adolescent.

Deceptiile in dragoste

Parintii stiu foarte bine ca relatiile setimentale inseamna si dezamagiri, suferinta, tradare, etc. Toate acestea il pot “deturna” pe adolescent de la “job” sau de baza ( pentru parinti in primul rand )  la acea varsta, educatia / scoala. Astfel incat putem asista la abandon scolar / rezulate sub asteptarile parintilor.

Realitatea este…

Adolescentii au la dispozitie toate modalitatile de informare posibile, de la video pana la teorie. Ce nu au? Exact de ce se tem parintii, transmiterea unor valori, indrumarea, sfatul sincer – discutii natural, sincere, fun. Adolescentii vor sa fie tratati ca niste „mici adulti”,  chiar daca pentru  parintii schimbarea acestui raport este unul dificil. Copilului ii spuneau  de multe ori 100% ce sa faca iar raportarea la adolescent inseamna in acordarea libetatii de a alegere, acceptarea unor decizii cu care parintele nu este in totalitate de accord sau mai grav este in dezacord. Este stiut ca adolescentii resping tot ce este impus, tocmai pentru ca au sentimentul ca au crescut, sunt deja mari. Trebuie sa ii lasi portita de a alege, dar sa ii transmiti valorile care crezi ca Il vor ajuta sa faca cele mai bune alegeri.

Foto: Gandul.info

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *