Puterea cuvintelor- Cum ne schimba viata ?

De multe ori nu ne dam seama, insa puterea cuvintelor este uimitoare. Ceea ce ii spunem unui prieten, unui cunoscut ii poate modifica comportamentul, alegerile si ..intr-un final chiar viata. Pentru ca ce este viata daca nu o insiruire de alegeri, fapte si triairi. 

Puterea cuvintelor …pentru copii

Ma gandeam cat de mult ii influenteaza cuvintele parintilor pe cei mici; Uneori le confera CURAJ, iar alteori ii arunca in oceanul lipsei de incredere. Imi amintesc puterea cuvintelor pe care mama mi le-a spus atunci cand am inceput clasa a V -a:

Chiar daca gresesti, ai incredere sa raspunzi, sa iti spui punctul de vedere. Fii curajos. 

Acest indemn al mamei mele m-a insotit pe tot parcursul vietii mele, iar atunci cand a trebuit sa interactionez cu oameni noi, situatii noi, nu mi-a fost frica de greseala, nu mi-a fost frica sa spun ca „nu stiu”, sa intreb, sa ma lamuresc. Nu mi-a fost teama ca o sa fiu considerat „prost” daca nu stiu sau daca intreb. Totul a plecat de la puterea cuvintelor si a mesajului ei: Ai incredere in tine si asuma-ti puterea de a gresi, nu-ti fie teama de greseala.

Lipsa fricii de greseala este primordiala atunci cand vrei sa faci lucruri; Iti ofera „sansa” de a nu te blama daca nu iti iese…din prima.

Puterea cuvintelor la adulti

Intr-o masura mai mica, puterea cuvintelor spuse de noi ii influenteaza si pe adultii cu care interactionam. Oamenii sunt inclinati sa faca parte din grup, sa fie acceptati si sa nu faca „nota discordata” in cercul lor de prieteni, colegi.

In acest fel putem intelege de ce puterea cuvintelor rostite de noi, mai ales cele care isi gasesc ecoul puternic in trairile acelei persoane, sunt precum o samanta plantata in pamant. Cuvintele noastre actioneaza in gandul si trairile persoanei pana cand ii influneteaza actiunile si comportamentele.

Spre exemplu, daca vorbesti cu un fost coleg de scoala generala care nu si-a terminat studiile din diverse motive si ii spui ca „oamenii nu te apreciaza la adevarata ta valoare daca nu ai scoala terminata”. Avand in vedere ca el avea deja in complex fata de ceilalti in raport cu acest aspect, cuvintele tale vor actiona asupra motivarii in favoarea finalizarii studiilor.

Cuvintele au o putere fantastica, iar repetarea lor inseamna pasi pentru transformarea sensului acestora in actiuni palpabile. Avem gand, cuvant si actiune. Ai grija ce le spui celor din jur pentru ca vei putea fi responsabil – moral – pentru actiunile lor.

Un articol mai complex decat cel realizat de mine se poate citi aici

Foto: http://3.bp.blogspot.com/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *