cartele gsm

Pe cartela sau pe abonament?

Imi amintesc ca in urma cu multi ani abonamentul la telefonia mobila era considerat o chestiune de statut. Erai privit intr-un mod superior daca iti permiteai sa platesti abonament versus daca apelai la incarcare vodafone sau incarcare Telekom. Cine era pe cartela facea parte din categoria celor care isi permiteau cu chiu si vai sa dispuna de un telefon mobil.

Cat de ieftine sunt convorbirile in GSM in 2020 versus 2008 ?

Imi amintesc ca acum 10-12 ani costul unui minut in reteaua GSM era de 0.5 euro – 0.4 euro. Un sms costa undeva la 7 centi. De aceea romanii comunicau foarte mult folosind „beep-ul„. Dezvoltasem un adevarat limbaj al beep-ului. Daca te grabeai sa ii raspunzi cuiva si „il taxai”, te injura de te trecea Dunarea. Trebuie spus ca taxarea se facea la minut, astfel incat daca ii raspundeai si iti inchidea in acest timp, il „luai” 1 minut din credit. Acest lucru era valabil dupa ce a fost scoasa ofertea cu primele 3 secunde gratis / ulterior prima secunda gratis. Si aici este o poveste din istoria telefoniei mobile romanesti. Oamenii obisnuiau sa comunice in 3 secunde. Stiu ca pare imposibil, insa atunci cand nu ai prea multi bani pentru reincarcare cartela Orange sau cosmote > devenita ulterior Telekom este firesc.

In prezent avem minute nelimitate pentru 5 euro in retea si 1000 de minute in afara retelei. Aproape gratis, daca e sa comparam.

Telekom a schimbat / accelerat ieftenirea telefoniei mobile in Romania

Atunci cand brand-ul romanesc de telefonie mobila COSMOROM a fost preluat de grecii de la OTE si rebranduit in COSMOTE, a insemnat si scaderea preturilor la telefonie. Atunci au inceput sa apara cu adevarat ofertele la cartela. Imi amintesc ca prima oferta de acest gen insemna 2000 de minute cu un prieten. Era de fapt lansarea Cosmote in Romania. A fost o oferta care i-a obligat si pe rivalii de la CONNEX ( Vodafone) si ORANGE ( Dialog) sa isi regandeasca cu adevarat ofertele.

Abonament sau Cartela – Ce alegem azi ?

In prezent avantajele oferite de un abonament nu mai sunt atat de evidente. In trecut aveai la abonament „x” minute ( la un pret mai bun decat daca erai pe cartela) si mai mult decat atat iti puteai cumpara un telefon la un pret special. Azi in esenta abonamentul iti ofera avantajul de a-ti achizitiona un telefon in rate si…cam atat. Personal am optat in majoritatea timpului pentru cartela. Mi-a oferit mereu libertatea de care am avut nevoie. Mi se pare ca acum prin posibilitatea de a-ti incarca reincarcare cartela Orange sau vodafone sau telekom online nu mai trebuie sa iti faci griji ca pierzi timpul la magazin. Din cateva click-uri iti poti reincarca cartela online.

Avem o adevarata istorie legata de telefonul mobil in viata noastra. De multe ori ne cumparam mai multe telefoane / numere in functie de reteaua unde erau amicii nostri.

foto: freepik.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *