intretinere gazon

Intretinere gazon, gradina pe timp de iarna

Atunci cand frigul incepe usor, usor sa dispara, iar primavra da semne ca vine pe la noi incepem sa ne aducem aminte de ceea ce inseamna intretinere gazon, de gradina noastra si de bucuria de a petrece timpul acolo. Toate acestea sunt atat de departe acum la inceput de toamna, insa pe timpul rece nu trebuie sa uitam de intretinerea gradinii, intretinere gazon si conservarea acesteia. Chiar daca pe timpul iernii nu ne putem bucura atat de mult de natura nu trebuie sa stricam gradina, gazonul in mod special in anotimpul rece. Din pacate sunt persoane care uita in luna decembrie cat de mult au muncit la intretinere gazon in luna august si incep sa depoziteze tot felul de lucruri pe iarba, sa intre cu masina, s.a.s.m.d Rezultatul ? Primavara va fi foarte greu sa reparam boacanele facute pe timpul iernii.

Green Lawn in Landscaped Formal GardenIntretinere gazon

Asa cum am amintit si intr-un articol de opinie anterior, o gradina frumoasa, speciala in adevaratul sens al cuvantului nu poate aparea decat daca ai parte de ajutorul unui specialist in domeniul peisagistic. In mod cert imi vei spune ca ai facut la tara o gradina cu trandafiri, cu pomi si alei pavate de se mira toata ulita. Cu toate acestea meseria de peisagist se invata in scoala – sau in practica- si inseamna de cele mai multe ori o etapizare a lucrarilor. Asa cum spuneam despre faptul ca avem nevoie sa invatam de la specialisti sa ingrijim gradina, asa spun acum ca trebuie sa invatam lucruri importante despre intretinere gazon. Chiar daca el arata extrem de bine dupa ce a fost sadid / pus acest lucru poate dura extrem de putin timp daca nu stim sa il intretinem corespunzator. Udarea gazonului in exces este la fel de daunatoare precum lipsa apei. La fel si irigarea la ore nepotrivite. Din fericire s-au inventat.

Sfaturi utile pentru intretinere gazon

Daca pe timpul verii avem grija sa tundem gazonul destul de des pentru a avea un aspect placut, pe masura ce toamna isi intra in drepturi trebuie sa facem aceasta actiuni tot mai rar. Stiu ca pentru unii este o bucurie, insa pentru adevratii pasionati nu este tocmai o veste buna.

Toamna cad frunzele – stim cu totii. Aveti grija sa curatati gazonul de resturi de vegetatie  cu ajutorul unor unelte speciale

Fertilizarea gazonului

Fertilizarea gazonului este o etapa extrem de importanta pentru intretinere gazon. De obicei se realizeaza de trei ori pe an: primavara (martie-aprilie), vara (mai-august) şi toamna (septembrie – octombrie). In consecinta daca vreti sa aveti un gazon frumos la primavara trebuie sa munciti un pic si la intretinere gazon acum toamna .

Intretinerea gazonului toamna

La sfarsitul lunii septembrie si inceputul lunii octombrie este indicata fertilizarea peluzei cu un ingrasamant cu continut ridicat de azot, fara insa a uita si de alte macroelemente. Tinand cont de faptul ca ritmul de crestere devine similar cu cel din primavara, si frecventa de tundere a ierbii trebuie sa fie in consecinta, deci egala cu cea din lunile martie si aprilie, adica o tundere la fiecare 7-10 zile,  pentru a trece in luna urmatoare la 15 zile. Este bine sa nu se neglijeze faptul ca trebuie pastrata constanta inaltimea corecta a firelor de iarba, in special in perioadele de crestere activa. ( sursa: Gradinarul Olandez )

Foto: partyideaslondon.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *