Interviu cu un erou

Se spune ca fara trecut nu avem viitor….nu stiu daca este sau nu asa, insa un lucru este cert pentru mine: Tara noastra are o  istorie  scrisa  de oameni curajosi, cu idealuri si daruire pentru Romania. Istoria scrisa de ei reprezinta astazi pentru multi tineri doar o insiruire de cuvinte dintr-o carte…insa pentru ei inseamna amintiri cu  lacrimi si sange. Amintiri despre prieteni, eroii cazuti la datorie . Este important sa nu-I uitam, sa ne amintim de faptele lor in fiecare an cu mandrie si respect. ziua erolilor 2013 dobroesti

Am avut placerea sa stau de vorba cu un erou…din Dobroesti: Ilie Stefan in varsta de 94 de ani

“Am plecat la atac un batalion si ne-am intors doar 10, erai la Ploaia de gloante si la voia celui de sus”

Reporter: Cand ati plecat pe front si cum va amintiti acele momente ?

Ilie Stefan: Au fost vremuri extrem de tulburi care ne-au marcat pe toti. Am plecat pe front pe data de 8 noiembrie 1942 si am luat parte la luptele din cel de-al doilea razboi mondial.

Cat timp ati fost pe campul de lupta ?

Ilie Stefan: Am luptat din greu timp de 2 ani pe frontul din Rusia, acolo unde mi-am pierdut multi prieteni si camarazi de arme, adevarati eroi ai neamului romanesc.ilie stefan erou dobroesti

Reporter: Care a fost pentru dvs cel mai emotionat moment pe care vi-l amintiti din acei ani?

Ilie Stefan: Imi amintesc ca eram in Ucraina, unde alaturi de compania mea am fost trimisi la atac cu 5 cartuse de fiecare, pentru salva 2 batalioane de romani care fusesera incercuiti. Atacul s-a desfasurat din deal la vale, eram foarte expusi, iar in doar 500 de metri au rams doar 10 soldati, printre care si eu. In final am reusit sa eliberam cele 2 batalioane, iar camarazii nostri nu au murit in zadar.

Erai la Ploaia de gloante si la voia celui de sus”

In cadrul evenimentului primarul localitatii Dobroesti, Condu Valentin a tinut un discurs prin care a adus un omagiu eroilor care au cazut pe campurile de lupta.

Interviul a fost luat pe data de 13 iulie 2013 cand autoritatile din Dobroesti au oganizat si in acest an un eveniment solemn  pentru omagierea eroilor care au cazut in razboi.

A avut loc un mars simbolic pe traseul Biserica Dobroesti- Monumentul Eroilor in cadrul caruia copiii de la scoala nr. 1 din Dobroesti au fost  imbracati in costume populare, au purtat  drapele tricolore si au fost insotiti pe tot traseul de  jandarmi, atat pedestri cat si calare.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *