Fii corect, chiar daca nu te coafeaza

Poziționarea de o parte sau alta a dreptății se face de multe ori in funcție de propriul interes. Spunem ca politistii sunt niste nenorociti atunci când ne dau amenda pentru ca am parcat ilegal. Ne bucuram in acelasi timp atunci când politistul ii da amenda unuia care ne-a blocat iesirea din curte. Este fix pentru aceeași fapta, însă modul in care apreciem dreptatea este influentat de modul in care suntem sau nu afectati. Cred ca trebuie sa fim corecti, cu noi in primul rând, chiar daca avem de pierdut (sau de castigt ) dintr-o anumita situație si sa o apreciem corect.

Dublul standard din viata noastra

Coloana vertebrală dreapta, corectitudinea si cinstea- fata de noi in primul rând – ne obliga sa nu judecam cu greutati diferite aceeasi fapta. In functie daca ne coafeaza sau nu. Acest lucru poate fi valabil de la cele mai banale întâmplări până la fapte grave.

Cum te baga Facebook la inchisoare

Îmi amintesc de celebrul caz al tinerei violate din. Vaslui. Mama unuia dintre „beneficierii” plăcerilor violente a făcut o pagina de fb in care posta mesaje prin care ii spala imaginea fiului ei si arunca cu noroi in fată. Aceasta actiune de PR sătesc împletit cu new media, i-a băgat fiul la închisoare. De ce? Pentru ca a aflat mai multa lume de fapta si chiar presa…presa care a rostogolit povestea pana la presdintele tarii. Ulterior si justitia s-a simtit datoare sa ii „pedepseasca” cum se cuvine pe faptasi, nu de alta dar totii ochii erau atintiti asupra lor.

Ma intreb in felul urmator: Daca mama baiatului agresor ar mai avea o fata, ce ar fi violata, cum ar reactiona? Ce ar spune?  Cum ar simtii aceasta situatie? Ce scuze le -ar gasi violatorilor?

Sunt convins ca ar functiona si aici dubla masura.

Accidentul,asigurarea si plata despagubirii cu banu` jos

Se poarta printre soferii cutuma conform careia daca ai gresit ( esti vinovat ) si ai lovit alta masina sa „ii dai banii” ca sa isi repare masina omu`, „ca doar el nu are timp sa piarada la asiguari” si in plus „erai sa-l si omori”.

Personal am provocat un accident serios si o zgarietura in parcare – in istACCIDENToria mea de sofer-

In ambele cazuri eram vinovat. Tinand cont ca aveam asigurare mi s-a parut firesc ca omul sa-si repare masina folosind asigurarea mea.

In situatia in care eu am fost lovit, iar faptasul era VINOVAT am considerat la fel. Mi-am reparat masina pe asigurarea lui.

Ca sa fiu corect pana la capat aici intervin doua asepcte: Daca asigurarea iti acopera paguba 100 %, iar daca aceea asigurare este facut la o firma serioasa ( nu eroins, sau ASTRA )

Recent am intalnit aceasta situatie. Zice persoana pagubita ( cel nevinovat )  Facem intelegere amoabila, NU mergem la politie ( Deci nu primesti amenda ) dar imi dai banii pe loc sa imi repar masina.

Este o situatie gresita, ilegala si incorecta. Ilegala pentru ca orice accident trebuie declarat, astfel nu ai „dovada” sa iti repari masina. Gresita si incorecta pentru ca tu ( vinovatul) ai o polita valabila. Platest ipentru ea. Pentru o masina „normala” mai bine de 500 ron / an. In concluzie; de ce sa nu beneficiezi de ce platesti ?

Ma intreb daca cel care astazi e pagubit ( nevinovat in accidentul supus exemplului ) ar fi lovit un BMX X6 ar fi sps la fel: Gata, iti dau banii acum. Am asigurare valabila, dar da-o-n colo, ia banu` de aici.

Ma indoiesc. Insa acest este un alt exemplu de „Dubla masura”. Daca esti tu „lovitul”, pagubitul, vrei sa primesti banii pe loc. Daca ai lovit tu pe alcineva, vrei sa „ii dai asigurarea”.

FOTO: auto-bild.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *