Contraceptia de urgenta (P)

Cred ca orice femeie care si-a inceput viata sexuala a auzit sau ar fi trebuit sa auda de pastila de a doua zi. Aceasta reprezinta o metoda contraceptiva de urgenta cu scopul de a evita o sarcina nedorita.

De obicei, pastila de a doua zi trebuie administrata, ca prima doza, in maxim 72 de ore de la contactul sexual neprotejat. Cu cat mai repede, cu atat efectul va fi mai bun. In pachet sunt, de fapt, doua pastile. Dupa ce ati luat prima pastila, a doua trebuie, obligatoriu, administrata la o distanta de 12 ore.

Mare atentie! Aceasta nu este o metoda la care sa apelati foarte des. Maxim de 2 ori pe an este indicat sa folositi contraceptia de urgenta. Daca nu va doriti un copil, cel mai bine este totusi sa va protejati prin alte metode. Consultati medicul ginceolog pentru a va sfatui si a va indica avantajele si dezavantajele fiecarei metode in parte.

Pastila de a doua zi mai are avantajul de a putea fi procurata foarte usor, fara a fi nevoie de o prescriptie medicala si nu are atatea efecte secundare precum contraceptivele orale combinate, care se iau zilnic si pe o durata de timp foarte mare. Desigur, si la pastila de a doua zi pot sa apara efecte adverse precum greata, oboseala, dureri de cap, durere abdominala sau senzatie de dinsconfort. Desi este de preferat sa luati contraceptivele zilnice, totusi, este obligatoriu sa consultati medicul ginecolog sau pe cel de la planning. Trebuie sa stiti ca, fiind practic medicamente care contin hormoni, in timp, va puteti confrunta cu anumite probleme. Folosite haotic si pe perioade mult prea lungi pot “ajuta” la aparitia unor boli, afectiuni sau efecte grave precum: tromboembolismul, infarctul miocardic, AVC-ul (Atac vascular cerebral), deficiente de vitamine si minerale si multe altele.

Alte dezavantaje tin si de aspect. Sunt multe femei care, in urma tratamentelor de lunga durata cu pilule contraceptive, altele decat pastila de a doua zi, au luat foarte mult in greutate si apoi au slabit brusc lucru care a dus la aparitia unor inestetice vergeturi si la alte tulburari legate de kilogramele in plus.

Foto: http://steppingstonellc.com

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *