Care este limita libertatii de exprimare ?

Toata lumea a citit /  a vazut la tv macar o stire pe tema atentatului de la Paris.  Doi teroristi au ucis caricaturisti ai ziarului de satira Charlie Hebdo din Paris. Aceasta publicatie, cu un tiraj de 60 mii de exeplare / saptamana are o istorie lunga si controversata. Subiectele caricaturizate nu tin cont de dogme religioase si de functia politica ocupata de un politician sau altul. Acest fapt se intampla in contextul in care Franta are o traditie in interpretarea conceptului de libertate. O interpretare ceva mai „libertina” decat in alte state. In acest context cetatenii francezi privesc cu o mai mare relaxare aceasta abordare. In schimb pentru cetatenii altor state / religii, abordarea unor subiecte religioase intr-un mod „ironic”, „la misto” poate insemna o mare jignire.

Charlie Hebdo
Charlie Hebdo

Ciocnirea unor culturi

Mondializarea si libera circulatie, transmiterea informatiei online, comunicarea simpla pe net au facut ca fapte / evenimente produse in alte coluturi ale lumii sa devina accesibile publicului larg.

Care este limita libertatii de exprimare / a satirei ?

Dupa aceasta tragedie intervine discutia, care este limita libertatii de exprimare / a satirei ? Putem spune orice despre oricine, dupa care sa mentionam ca a fost vorba de satira ? Putem lua in bascalie simboluri religioase ale unei intregi culturi fara sa fim pedepsiti de lege ? Pana acum raspunsul era DA 😉 Satira e satira, caricatura e caricatura si atat. Trebuie sa o tratam ca atare.

Unele persoane sustin ca dreptul la libera exprimare devine in cazurile excentricilor, un mod de a intretine violenta!

Libera exprimare nu înseamnă să lipsești de respect o persoană.Libertatea de exprimare nu iti oferă privilegiul de-a râde de istoria unor popoare si de religia lor..Libertatea de exprimare este folosita doar de oamenii inteligenți pentru a spune lucruri inteligente intr-un mod subtil.

Lupta se duce intre a crede in ceva si a crede in haos ?

Chiar si democratia, libertatea are reguli. In estenta principiul de baza al societatii democratice este: fa ce vrei, fara sa-l deranjezi pe cel de langa tine. Atunci cand milioane de oameni spun ca simbolul in care ei cred ( e treaba lor ) e pus intr-o lumina umilitoare pentru ei..Oare nu inseamna ca libertata ta ii jigneste pe ei ?

Pusca vs creion = gresit

In mod cert solutia abordata de acei criminali a fost o atrocitate fara margini. Trebuie condamnata si de religia lor si de fiecare dintre noi.

Libertatea absolută, de orice fel, înseamnă anarhie, haos, oameni aruncaţi unii împotriva altora, moarte. Ca să supravieţuim este esenţial, dimpotrivă, să ne acceptăm reciproc, raţional, margini ale libertăţii. CTP Gandul

Foto: mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *