Alergarea vietii comentata de Matei Georgescu


In secolul XXI viteza cu care „alearga” viata este una ametitoare, ne da peste cap si ne face sa fim mult mai superficiali in relationarea cu cei din jur. Ne face sa traim mult mai putin intr-un mod autentic. Ne face sa avem o agitatie interioara care devine parte a noastra si ajungem sa ne grabim chiar si atunci cand nu e nevoie. Acest lucru l-am observat la mine; ma grabesc fara sa fie cazul, ma grabesc din instinct.
Ce ma ingrijoreaza este ca ma suna prieteni din liceu sa ne intalnim: stabilim data, ziua, ora si cand trebuie sa ne intalnim apare ceva si amanam. Si partea proasta e ca nu mai ajung sa petrec cu oameni ce imi sunt dragi si alaturi de care as vrea sa imi petrec orele libere.
Psihanalistul Matei Georgescu afirma despre aceasta situatie:
Societatea este mult prea grăbită, indivizii nu mai au timp să se simtă bine unul cu celălalt, iar ritmul comunicării de acum este cel mai rapid din toată istoria omenirii.„.

Pe vremea lu` Nea Nicu situatia era cu totul alta, evenimentele se desfasurau in alt ritm, asta se datora multor aspecte ale societatii de acum 20 de ani. Oamenii nu erau atat de preocupati sa faca bani, asta si datorita faptului ca societatea de consum inca nu era prezenta si la noi. Oamenii nu aveau atatea nevoi, si asta ii facea sa fie mai linistiti, poate mai fericiti.
Ideea e ca societatea evolueaza, daca aceasta evolutie aduce un plus calitatii vietii nu putem sti cu siguranta. Cu toate ca eu as inclina sa cred ca nu.
Trairea autentica aducand cea mai mare implinire si satisfactie, iar bucuria de a comunica, de a simtii, de a traii, de a sta pe marginea lacului si a privi luna ce se reflecta in apa, nu poate sa fie egalata de nicio valoare materiala.

În acea perioadă a fost şi «fenomenul video-casetofon». Oamenii se întâlneau la cel care deţinea un astfel de aparat să vadă filme şi stăteau de vorbă despre ceea ce văzuseră ore în şir“, spune Matei Georgescu.

http://www.homemade.ro/interviu/14/Matei-Georgescu.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *