Personal consider ca lucrurile practice nu se pot invata decat prin exercitiu. La fel cum sunt de parere ca matematica nu se poate invata doar prin teorie, fara a rezolva exercitii, la fel consider ca muzica nu se poate invata fara instrumente muzicale.
Instrumente muzicale- Acestea lipsesc cu desavarsire din scoli
Din pacate sunt ore / cursuri in scoli care se practica in „gol” si care sunt desconsiderate atat de elevi, conducerea unitatilor cat si de minister / sistemul de invamant. Pritre aceste ore as enumera: ora de muzica, ora de desen, sport, cultura civica, dirigentie, religie. Spre exemplu la ora de muzica nu intalnesti instrumente muzicale, altfel spus avem o materie cu latura practica…dar fara practica. Muzica autentica lipseste la ora de muzica, la fel putem spune si despre faptul ca nu avem instrumente muzicale.
Copiii invata doar teorie, invata muzica clasica, invata o materie deloc atractica pentru ei. Din scolile cu profil general avem practic sanse minime sa descoperim copii talentati la muzica…nu de alta dar nu ii punem sa cante. Cel mult profesorul de muzica ii pune sa cante in cor „ceva”. Lipsa dotarilor in sistemul de invatamant se traduce si prin lipsa unui radio CD la care elevii sa poata asculta o anumita piesa.
Cum ar arata o ora de muzica perfecta? Laborator de muzica si instrumente muzicale
Scriu acest articol pentru ca am fost „profesor de muzica” pentru o zi si am vazut cu ce se confrunta dascalii ce practica aceasta meserie. O ora de muzica „perfecta” ar insemna ca fiecare unitate de invatamant sa aiba un laborator de muzica, dotat cu instalatie de sonorizare, microfoane, etc. Mai mult decat atat consider ca dintr-un laborator de muzica nu ar trebui sa lipseasca instrumente muzicale: un pian, o chitara, un set de tobe ,etc. In acest fel elevii ar putea invata sa cante cu devarat, sa isi descopere pasiunea pentru muzica si daca sunt sau nu facuti pentru a experimenta aceasta latura artistica. Mi-as dori sa vad formand-se in scoli trupe de tineri artisti, mi-as dori sa nu mai fie tratata muzica ca o „ora” pe langa mate si romana, o ora oarecare de la care poti sa chiulesti. Mi se pare ciudat si faptul ca de multe ori ora de muzica era pusa la final de zi pentru a putea chiulii elevii de la scoala.
Implicarea ministerului in muzica
Muzica si pasiunea pentru anumite instrumente muzicale te ajuta sa te descoperi pe tine, sa iti dezolti o anumita latura artistica si o sensibilitate. Multi dintre cei care au fost atrasi de muzica si au descoperit anumite instrumente muzicale au facut acest lucru fiind autodidacti sau mergand la cursuri in particulaar iar cei mici aveau ocazia sa mearga la Palatul copiilor. Mi-as dori sa vad un sistem educational respectat, atat de stat, minister cat si de profesori, directori si elevi. Din pacate si ora de muzica arata precum scoala in particular si tara in general; tratata extrem de usor si superficial.
Instrumente muzicale din sponsorizari
O idee faina ar fi implicarea marilor artisti in dotarea scolilor cu cel putin un instrument muzical si realizarea unui laborator de muzica cu boxe, CD player si microfon. Oare ar costa atat de mult ?
Foto musicthinktank.com