Ce spun specialiștii despre posibilitatea de a trata această boală și care sunt costurile?
Conform unui studiu realizat de compania de cercetare 360insights, 3 din 5 români folosesc aceeași pastă de dinți cu restul membrilor familiei indiferent de vârstă, sex sau probleme dentare. De altfel, apa de gură, ața dentară sau pasta de albire a dinților sunt folosite de puțini români. Mai mult, 8 din 10 români au parodontoză. Suntem recunoscuți pentru teama de a merge la dentist, la care apelăm, doar în ultimă instanță, în plin proces acut, când problemele dentare au puține rezolvări sau au rezolvări complexe și costisitoare.
Cea mai des întâlnită afecțiune în rândul românilor – spun studiile – este boala parodontală, responsabilă pentru sângerarea gingiilor, depărtarea acestora de dinți și, în cele din urmă, pierderea dinților naturali. Aceasta provoacă atât disconfort fizic, cât și unul psihic.
Numită popular “parodontoză”, această boală nu are un tratament universal, ci cere un tratament individualizat și personalizat pe situația particulară a pacientului. Primul simptom al acestei afectiuni îl reprezintă sângerarea gingiilor și ar trebui să constituie un semnal de alarmă și să marcheze decizia imperativă de a merge la dentist. Amânarea prezentării la medic poate avea drept consecințe edentatia sau pierderea totala a dintilor.
Totuși, la modul general, parodontoza se tratează în felul următor:
- Primul pas îl reprezintă consultația la medicul de specialitate pentru a se determina gradul de afectare parodontală;
- Urmează o serie de investigatii imagistice, sondarea parodontală, igienizarea profesională și decontaminarea bacteriană;
- Rădăcinile dentare vor fi tratate prin curățarea și netezirea suprafețelor radiculare pentru ca tartrul să nu se mai depună;
- Biostimularea laser sau infiltrațiile locale folosind cocktailuri regenerative pentru ca țesuturile să se vindece în mod accelerat;
- Tratamentul cu plasmă este o metodă inovatoare prin care se stimulează refacerea țesutului parodontal, se stopează sângerările gingivale, inflamațiile gingiilor se reduc, mobilitatea dentară scade, iar timpul de vindecare se scurtează.
În cazul unei parodontite în stadiu avansat, tratamentul presupune îndepărtarea dinților afectați grav, imobilizarea dinților sănătoși sau mai puțin afectați, chiuretarea pungilor parodontale și adiții osoase unde este nevoie.
În ceea ce privește pretul unui tratament de paradontoza, acesta variază de la caz la caz în funcție de gravitate. Deși poate să descurajeze pacienții, faptul că prețul tratamentului poate fi plătit în 6 sau 12 rate ar trebui să aducă un ton optimist întregii situații.
Dr. Andrei Constantinovici, fondator al clinicilor Dentaplus și coordonator de tratament, ne explică:
“Parodontitele sunt afecțiuni delicate și de multe ori imprevizibile. E nevoie să evităm abordarea bazat pe grabă și zgârcenie. În contextul actual, ne permitem mai puțin că oricând să pierdem timpul și sa ne reexpunem la riscuri biologice în cazul în care ar trebui reluate tratamentele de la capăt în cazul unui eșec inițial.”
Clinica Dentaplus este prima clinica stomatologica Bucuresti care luptă împotriva paradontozei prin conceptul de slow-dentistry sau stomatologie în tihnă ceea ce înseamnă: mediu de lucru ideal, fără stres sau grabă, igienă perfectă, dezinfecția mediului de lucru, focusarea medicilor dentiști pe livrarea unui tratament medical de excepție.
Tratarea din timp a parodontozei îți oferă șansa de a avea o dantură sănătoasă, curată, vei scăpa de teama pierderii dinților naturali și nu îl ultimul rând vei zâmbi fără jumătăți de măsură. Nu mai amâna vizita la medicul dentist. Mai târziu ar trebui să însemne acum!