Lucruri interesante de stiut despre cutitul bucatarului

Cutitul de bucatarie este instrumentul esential pentru orice bucatar, amator sau profesionist. Cutitele profesionale sunt ca o a doua mana. Cu diferite dimensiuni si masuri, din otel inoxidabil, ceramica, cu manere din lemn sau plastic, sunt versatile si pot face diferenta in orice preparat, indiferent care este ingredientul principal. Dar fii atent: un cutit bucatar are secretele lui!

Cum sa ascuti cutitele de bucatarie

In primul rand, indiferent daca doresti sa cumperi un cutit de bucatarie profesional sau un set de buna calitate pentru casa, iata ce trebuie sa stii despre cele mai bune cutite de bucatarie de pe piata. Odata cumparate, toate cutitele de bucatarie – chiar si in truse – trebuie pastrate respectand cateva reguli de aur. Iata cateva sfaturi pentru a mentine cutitele ascutite si ca noi in timp:

-Spala intotdeauna cutitele manual cu apa si putin detergent. Niciodata in masina de spalat vase!

-Fa-ti o idee clara: de ce cutit de bucatarie ai cu adevarat nevoie?

-Nu trebuie folosit acelasi cutit pentru alimente gatite si crude.

-Nu alege doar pe baza pretului!

-Curata cutitul de bucatarie dupa cumparare si inainte de utilizare!

-Dupa spalarea si uscarea cutitului, aseaza-l cu atentie in geanta, intr-un sertar sau in blocuri de lemn confortabile si elegante. Nu depozita niciodata cutitul impreuna cu alte cutite!

Cel mai folosit cutit este cutitul de bucatar. Calitativ si eficient, este cel mai versatil si nu poate lipsi dintre instrumentele unui bucatar. Nu conteaza daca esti incepator, un profesionist sau lucrezi intr-o bucatarie de clasa. Versatilitatea sa iti va permite sa pregatesti diferite tipuri de alimente cu precizie si viteza, fara a fi nevoie de o gama larga de modele diferite. Impreuna cu cutitul pentru legume, acesta este cel mai folosit.

Feliezi, tai ierburi, carne, peste si legume cubulete. Din toate aceste motive, nu este genul de cutit cu care poti fi zgarcit la pret. Cutitul bucatarului se potriveste exact pentru a zdrobi condimente, usturoi sau crustacee. Partea din spate a lamei este potrivita pentru aplicarea fortei si pentru maruntirea celor mai dificile ingrediente. De asemenea, este potrivit pentru scobirea sau zdrobirea maslinelor. Are o lama echilibrata, triunghiulara, dreapta, neteda, lata si curbata de-a lungul lungimii, un varf ascutit si un maner mare. Are o lungime de 15 pana la 30 cm – ceea ce il face versatil si eficient, precum si mai sigur. 

Pentru uz casnic este de preferat sa achizitionezi un cutit cu o lama care nu depaseste 20 cm. Lungimile de pana la 30 cm sunt potrivite pentru bucatarii profesionisti. Nu-l folosi pentru a taia oasele pasarilor sau pentru a curata leguma de coaja groasa ori pentru a deschide cutii rigide. Lama este, in majoritatea cazurilor, din otel inoxidabil, dar ar fi mai bine sa cumperi un cutit cu un procent de carbon in interior, pentru o durata mai lunga de viata a produsului. In ultima vreme, cutitul bucatarului este, de asemenea, utilizat cu o lama de ceramica: lama este incredibil de ascutita, dar ceramica este mai delicata si probabilitatea ca aceasta sa se sparga sau sa fie taiata este mai mare. Evita sa-l utilizezi pentru ingrediente care sunt prea dure. Manerul trebuie sa fie din otel inoxidabil pentru a preveni oxidarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *