Cand te simti in oras ca intr-o mare familie inseamna ca esti in sibiu

De multe ori Bucurestiul este pus in opozitie cu provincia, pentru multe motive si in diverse situatii. Curatenia, agitatia, posibilitatile de afirmare, locurile de parcare ale timului liber si multe altele. Insa toate devin doar simple sintagme si istorisiri ale unora sau pareri subiective ale altora de care oricum nu ne pasa. Insa atunci cand ai ocazia sa te „lovesti” de oameni cu caldura si sa te simti om printre oameni, cu adevarat, ramai impresionat si parca nu ai mai vrea sa pleci din acel loc. Simti ca acei oameni transmit traire. Bucuria de a traii se vede in modul in care comunica cu tine, si….parca nu iti vine sa crezi ca esti in tara ta, esti mandru de ea si de oamenii care o populeaza asta ca sa mai daram mitul ca: „Romania e o tara frumoasa pacat ca e populata”.

Asta mi s-a intamplat mie intr-o recenta si scurta vizita in poate cel mai frumos oras al tarii noastre, Sibiu. Oameni ce m-au facut sa ma bucur ca traiesc, sa zambesc mai mult pentru ca mi-au dat din zambetul lor. Corectitudinea fiind cuvantul ce cred ca intra in vocabularul tinerilor in primii ani de viata, te fac sa te simti respectat pentru faptul ca le treci „pragul” urbei.
Zic prgul, pentru ca acel oras arata ca o mare casa in care locuieste o mare familie, curatenia este un alt al doilea cuvant invatat de micii sibieni dupa corectitudine. In Bucuresti merg cu taxiul foarte putin spre deloc, unul dintre motive find si taximetristii si atitudinea acestora.

De exeplu daca cursa costa mai putin de 5 lei acestia nici macar nu pleaca de pe loc, iar daca cursa face spre exemplu 9 lei iar tu i-ai dat acestuia 10 lei se uita urat, te masoara din priviri si te injura in gand. Ca si cum bacsisiul fiind o obligatie si nu un gest ce ramane la latitudine clientului. In sibiu, capitala culturala europeana in 2007 am primit rest la o cursa de taxi 50 de bani!!!!!!!! Am ramas socat de atitudinea de respect fata de client ce nu am mai intalnit-o in alta parte, de corectitudinea acestor oameni. Iar atunci cand mergi cu taxiul e ca si cum l-ai cunoaste de o viata pe acel om si ar fi foarte bun prieten cu tine, te fac sa te simti acasa si intr-o mare familie. Eu asa m-am simtit si am trait sentimentul ca lumea poate fi mai buna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *