Uneori caștigi, alteori inveți..

Experientele sunt mult mai importante decat povestile, ele ne raman intiparite in minte si ne vor folosi in viitor. Sa facem lucurile mai bune prin evitarea erorilor. In acest fel descoperim o varianta alternativa a unui drum care ne conduce catre succes.

Invataturile parintilor

Parintii transmit informatia catre copii, atat intr-un mod constient cat si intr-un mod involuntar. In termeni psihologice transmiterea culturii de la o generatie la alta se numeste enculturatie. Acest termen este specific antroplogiei si refera la faptul ca noi invatam „sabloane” de comportament, astfel incat sa putem convietui in cadrul unei culturi. Parintii sunt primii care ne invata „sablonul” romanesc de  viata. Ma refer aici atat la modul in care ii vedem / percepem pe altii sau la modul in care percepem munca / societatea / afacerile.

Sa incerci si sa pierzi nu este o bravura ?

la noi ideea de incercare si eroare a unui tanar este similara cu „ratarea”. Decat sa incepi i facultate si sa o intrerupi ca nu iti place mai bine o termini, chiar daca nu iti va folosi la nimic sau vei lucra intr-un domeniu pe care nu il simit aproape de esenta ta. in societatea roamaneasca a incerca un proiect este similar cu a pierde timpul. Noi trebuie sa fim perfecti.  Omul are nevoie de timp sa se descopere. Unii stiu de mici ca vor sa fie „Grasu xxl – rappper-ul, de exemplu, iar altii isi descopera menirea ceva mai tarziu. Edward Aninaru ( fotograful Innei)  a descoperit fotografia întâmplător, la aproape 30 de ani

Uneori castigi, alteori inveti

Cu totii trebuie sa privim chiar si o infrangere prin prisma lucrurilor pe care le-am invatat din ea. Uneori castigi, alteori inveti. Atunci cand nu ai castigat ceva dintr-o experienta cu siguranta ai invatat mai multe decat crezi. Ai invatat pentru tine, cel din viitor. Cel care va fi mai bun decat azi.

Copiii si experimentele de la scoala

In unele scoli cu atentie catre invatarea prin exercitii practice elevii sunt provocati sa isi dezvolte spiritul liber prin intermediul caruia sa inerce mici afaceri in plan teoretic, sa aiba curajul sa rosteasca ideile liber, fara teama de a fi judecati cand au gresit. Pe mine scoala m-a invatat sa rostesc un raspuns doar atunci cand stiu sigur ca l-am citit in carte si sunt 100 % convins ca e bun. Daca raspunsul era gresit nu discutam niciodata de ce nu ar putea fi corect, ci eram pus la colt pentru prostie.

Uneori castigi, alteori inveti carte

John Maxwell ne arata principalele componente de care avem nevoie ca sa facem fata diferitelor tipuri de pierderi, transformand lectiile aferente in arme valoroase cu care sa luptam impotriva esecurilor pe care le-am putea avea pe viitor.

Exista si o carte cu acest titlu. Se poate citi aici sau cumpara de aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *