Solutii economice de incalzire-Panouri radiante cu infraroșu

Cu totii suntem in cautare celor mai bune solutii economice de incalzire, mai ales in contextul cresterii pretului gazelor naturale.

Panouri radiante cu infrarosu

In acest articol voi prezenta o noua solutie de incalzire, Panouri radiante cu infrarosu. Care sunt avantajele acestui sistem de incalzire, dar si care ar fi estimarile de costuri pentru achizitionarea acestor solutii economice de incalzire.

Inainte de toate as dori sa trec in revista care sunt variantele pe care le avem atunci cand vine vorba de incalzirea locuintei sau atelierului de lucru. Personal am avut mai multe sisteme de incalzire de-a lungul timpului: sobe cu lemne, incalzire cu ajutorul caloriferelor electrice,  centrala termica pe gaze, dar si soba cu rumegus ( in atelier ),  astfel ca vorbesc in cunostinta de cauza.

Cu toate acestea, parerile sunt subiective in legatura cu tema articolului. Poate pentru unii dintre noi sunt mai avantajoase unele solutii economice de incalzire, iar pentru altii sunt potrivite alte solutii. Totul in functie de zona in care locuim dar si de tipul de imobil despre care vorbim.

Care sunt variantele de incalzire pe timp de iarna ?

  • Daca locuim la casa – asa cum este cazul meu – avem posibilitatea de a incalzi casa / atelierul de lucru folosind lemnele. Poti avea sobe, seminee sau o centrala pe lemne. Aceasta din urma poate functiona si cu peleti sau bricheti. Avantajele sunt legate de faptul ca nu mai esti nevoit sa te racordezi la reteaua de gaze. Este adevarat ca in unele localitati rurale aceste retele nu exista. Dezavantajul este legat de faptul ca trebuie sa bagi mereu la foc, iar atunci cand pleci de acasa nu poti lasa focul nesupravegheat. Personal nici daca vorbim de o centrala pe lemne, nu as avea curajul sa o las nesupravegheata.  De exemplu un paltet de lemne costa in jur de 400 -450 de ron si iti ajunge maxim 30 de zile in contextul in care incalzesti doua camere. O estimare.
  • Incalzirea cu o centrala termica pe gaze – Aici lucrurile difera foarte mult. Costurile sunt determinate de mai multi factori; Care este volumul de aer incalzit, care sunt pierderile de caldura- aveti sau nu casa anvelopata. Personal am platit pentru un atelier avand aproximativ 10 m lungime cu 4 latime si 2,5 m inaltime, suma de 900 de ron pentru 480 de metri cubi de gaze. Personal apreciez ca am platit mult, foarte mult. Mai ales ca vorbim despre o perioada de aproximativ 30 de zile.
  • Incalzirea locuintei / atelierului folosind calorifere electrice. Nu am folosit pentru mult timp, asta datorita costurilor ridicate.
  • Incalzirea casei cu o centrala electrica – Nu am folosit aceasta varianta, astfel ca nu as putea sa estimez care sunt avantajele vs dezavantaje si daca putem incadra sau nu centrala electrica la categoria solutii economice de incalzire.

    Incalzirea cu panouri radiante cu infrarosu

    Este o noua modalitate de incalzire a locuintei sau a atelierului de lucru si se diferentiaza prin cateva aspecte importante in raport cu alte metode de incalzire:

  • Nu necesita costuri initiale. Cei mai multi dintre noi suntem deja racordati la reteaua electrica. Stim cu  totii ca incalzirea cu gaze naturale presupune o serie de costuri: racordarea la reteaua de gaze – 2000-3000 ron, realizarea instalatiei interioare ( 2000 de ron pe putin) achizitia centralei termice ( 3000 -4000 ron)
  • Panourile radiante previn si elimina (in total sau in parte) igrasia, in functie gravitatea problemei si cauza;
  • Panourile radiante ajuta la reglearea umiditatii in incapere -Aici este o mare problema, mai ales daca vorbim de persoane care sufera de alergii – cum este cazul meu. Acest avantaj il putem folosi si atunci cand vorbim de cladiri construite recent, cladiri ce nu au inca pereti uscati in totalitate si igrasia incepe sa apara.
  • Cu ajutorul acestui sistem economic de incalzire putem incalzi independent fiecare camera, fapt care nu prea se poate atunci cand vorbim de incalzirea cu gaze naturale.
  • Panourile radiante Nu ocupa mult spatiu – In contextul in care avem tot mai putin spatiu pentru noi si obiectele noastre, aceasta caracteristica devine extrem de importanta.
  • Reglaj automat al temperaturii cu ajutorul termostatelor
  •  Panourile radiante Nu necesita intretinere speciala (revizii periodice, piese de schimb, etc); Nu putem sa spunem decat wow 😀 ultima data am platit 500 de ron pentru revizia centralei folosita de parintii mei. O suma frumusica. Mai mult decat atat, daca se strica o piesa importanta la centrala ne putem lua adio de la ea. Imi amintesc ca in urma cu multi ani am fost la o renumita firma de instalatii cu centrala termica defecta si mi-au spus ca piesa de schimb + manopera inseamna 50 % din valoarea centralei, astfel ca sfatul lor a fost sa imi cumpar alta noua 😀
  • Garantie extinsa de pana la 10 ani. La o centrala termica ai o garantie de 3 ani-in cel mai fericit caz.

Cat costa incalzirea unui apartament cu panouri radiante ? 

Principalul motiv pentru care tot mai multi romani achizitioneaza panouri radiante, in cautarea unor solutii economice de incalzire, este eficienta energetica si costul redus al incalzirii locuintei pe timp de iarna. Vom prezenta in continuare o estimare a unui cost lunar pentru incalzirea unui apartament izolat corespunzator si in care vom avea o temperatura constanta de 21-22 grade C.

Cat costa incalzirea unei garsoniere de 18 mp ?  (43 mc), cu izolatie buna (caramida + polistiren de 10 cm, un singur perete exterior, geamuri termopan). Consum de energie in valoare de 110-120 lei/ luna folosind panouri radiante cu infrarosu.

  • Consumul scazut de energie. Aici trebuie precizat un aspect extrem de important. Panourile radiante subdimensionate nu sunt eficiente, astfel incat trebuie estimat corect volumul de aer ce trebuie incalzit pentru a putea face o achizitie corespunzatoare. De aceea este important sa apelati la oameni care chiar se pricep si conosc bine formula prin care se determina volumul de aer si estimarea pierderilor de caldura ( acolo unde este cazul)

Cum functioneaza sistemul de panouri radiante cu infrarosu ? 

Fiecare sistem de incalzire functioneaza dupa un anumit principiu, iar pentru o achizitie buna a unor solutii economice de incalzire este necesara o intelegere a principilor de functionare.

Panourile radiante cu infrarosu functioneaza pe acelasi principiu prin care soarele incalzeste Pamantul: panourile radiante cu infrarosu incalzesc cu prioritate obiectele, transformandu-le pe acestea in adevarate „calorifere”. Avantajul:  caldura se propaga uniform in incapere.

Este nevoie de aprobari pentru montarea panourilor radiante ?

Atunci cand vine vorba de montarea unei retele de gaze ai mari batai de cap. Un prieten a asteptat trei luni pentru racordarea la gaze si montarea centralei.

Avantajul acestei solutii economice de incalzire, Panouri radiante cu infrarosu, este legat si de faptul ca nu necesita aprobari speciale pentru montare.

Solutii economice de incalzire Hale / ateliere

Personal imi doresc sa imi montez panourilor radiante cu infrarosu in atelierul meu ( are in jur de 40   mp cu 2,5 m inaltime). Factura la gaze m-a uscat, astfel incat mica mea afacere risca sa fie afectata puternic in aceasta iarna de costurile facturii la gaze naturale. Am vazut ca cei de la panouri-radiante-infrarosii.ro ofera solutii economice de incalzire prin panouri radiante cu infrarosu si pentru hale, ateliere de lucru,- asa cum este cazul meu.

Ce tip de panouri radiante avem nevoie pentru incalzirea unui volum de aer de 70 mc ? 

Eu am aceasta hala ce indeplineste caracteristicile de mai sus, astfel ca voi opta pentru Panou Radiant Ecosun S+ 18 1800w. Are o putere de 1800 w si incalzeste aproximativ 72 mc. Pretul este de 1300 de lei. Avand in vedere ca factura la gaze a fost 900 de ron, eu cred ca vorbim de un cost intitial rezonabil 😉

In acelasi timp, daca va doriti sa cititi si alte pareri despre incalzirea cu panouri radiante va invit sa accesati site-ul chibzuintza.ro

Panoui radiante Preturi si oferte

Costurile panourilor radiante difera in functie de marca dar si de volmul de aer pe care il poate incalzi.

Pentru incalzirea unui volum de aer de 12 mc – Pretul unui panou este de 498 de lei. Link 

Pentru incalzirea unui volum de aer de cuprinsa intre 15-28 mc  Pretul unui panou este de 698 de lei. Link aici

Pentru incalzirea unui volum de aer de cuprinsa intre 16-20 mp ( 40-50 mc ) pretul este de 998 lei

2 comentarii

  1. plus că centralele pe gaz trebuie înlocuite o dată la 10 ani din cât am înțeles eu… nu le mai face revizie. într-adevăr, panourile radiante vin tare din spate în ultimii 10 ani, sunt foarte populare mai ales pentru cei obișnuiți să se încălzească deja pe curent

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *