Pulsiunea de viata- Iubeste-ti corpul

Pulsiunea de viataSe spune ca in fiinta umana se da o lupta din punct de vedere al pulsiunilor de viata si de moarte. Omul alte, vorbint in termeni categorici intre servicii funerare si petrecerea vietii. E drept ca  suferinta, ranchiuna, trairile negative  te duc catre zone intunecate ale mintii cu efecte asupra sufletului tau. Acestea iti pot afecta viata si bucuria de a trai. In esenta despre aceste aspecte psihologice vorbeste.

Pulsiunea de viata- Iubeste-ti corpul

Sigmund Freud in lucrarea: „Dincolo de principiul plăcerii„. El  introduce un nou dualism, intre pulsiunea de viata, care acoperă simultan pulsiunea sexuala si pulsiunea de autoconservare pe de o parte, si pulsiunea de moarte ( pulsiunea agresivă, de distrugere) pe de alta parte.  Sinuciderea cu stiinta – intr- o oarecare masura- inseamna momentele cand oamenii transforma dispretul fata de viata intr-un stil de a trai si astfel se autodistrug. Cum se traduce aceast lucru in practica de zi cu zi ?  O iresponsabilitate grava in ceea ce priveste stare de sanatate, ignorarea cu buna stiinta a sfaturilor medicale, netratarea unor boli. In plus pulsiunea de viata este batuta intr-un final de moarte  si prin starea psihica tot mai degraata a individului. Oricat de preocupati am fi in viata de zi cu zi nu trebuie sa facem tot timpul economii si sa ne acordam sansa sa ne relaxam, sa facem lucruri care ne plac. Sa ne descoperim bucuria de a trai. Din pacate sunt multi oameni pentru care pulsiunea de moarte a invins, iar bucuria energiilor pozitive a disparut. Sa nu uitam ca sunt oameni pentru care viata se termina din timpul vietii si fac economii pentru pentru servicii funerare- am intalnit multi bunici care  fac asa de ani buni.

Freud a definit pulsiunea ca un concept la graniţa dintre psihic si corp, conţinand patru componente de baza sursă si presiune, scop si obiect. Primele doua apartin laturii somatice, celelalte două celei psihice.

Sa te iubesti pe tine inseamna sa iti pese de tine, de viata ta, de bucuria de zi cu zi si nu in ultimul rand de cei dragi din jurul tau. Sa lasi pulsiunea de moarte sa te indrepte pas cu pas catre un sfarsit prematur inseamna intr-o oarecare masura si un egoism. Fie ca ne place sau nu, noi apartinem si altora; celor pe care ii iubim si celor ce ne iubesc.

Legatura dintre servicii funerare, sistemul medical si legea antifumat

Cati oameni mor din cauza fumatului ? 

Fumatul a doar 10 ţigări pe zi dublează riscul de moarte, iar fumatul a 20 de ţigări zilnic măreşte riscul de 5 ori.

Până de curând se credea că aproximativ jumătate dintre fumători mor din cauza unei maladii asociate cu fumatul, dar cercetători mai noi, realizate în Marea Britanie şi SUA, au evidenţiat o proporţie mult mai mare – până la 67%  (sursa: descopra si foto ).

Acest viciu produce prejudicii atat in sfera personala, sociala, dar are efecte si asupra familiei si a sistemului medical in sine. Stim oare cat bani se cheltuiesc din sistemul medical pentru tratarea acestor persoane ? Foarte multi. Persoanl as merge in scoli cu filmulete care sa constientizeze efectele tigarilor asupra sanatatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *