Mii de români suferă de boala LYME transmisă de căpuşe

Căpuşele sunt paraziţi hematofagi ce fac parte din clasa arahnidelor, ceea ce înseamnă că se hrănesc cu sângele gazdelor.

Deşi muşcătura unei căpuşe nu doare, ea este foarte periculoasă. Muşcăturile  nu dor, motiv pentru care gazda nici nu le simte prezenţa, în cele mai multe cazuri.  De aceea, este esenţial să faceţi diferenţa între înţepătura de ţânţar, furnici şi muşcătură de căpuşă.

Dacă aţi fost muşcat de o căpuşă, este foarte important să mergeţi de urgenţă la medic !!!

Simptome

Primele semne apar de obicei la câteva zile după ce aţi fost muşcat şi constau în stări febrile, erupţii şi, eventual înroşire şi chiar mâncărime în zona afectată.

Efectele muşcăturii de căpuşă asupra sănătăţii

Muşcătura unei căpuşe poate provoca BOALA LYME. Aceasta este o boală cunoscută şi sub denumirea de „boala cu o mie de feţe”, deoarece afectează întregul organism, iar simptomele „mimează” pe cele ale altor boli. De asemenea, mai pot sta la baza unui tip particular de meningoencefalită şi, în unele situaţii, pot evolua chiar spre şoc anafilactic. Dacă sunteţi însărcinată, este bine să ştiţi că o astfel de muşcătură poate pune în pericol viaţa fătului, deoarece se poate ajunge la infecţia placentei şi  ulterior la avort.

Ce faceţi dacă aţi fost muşcat de căpuşă? Atunci îndepărtaţi căpuşa şi dezinfectaţi zona cu probleme cât mai repede. Specialiştii avertizează că este foarte important să duceţi animalele la deparazitat, însă, dacă doriţi sa faceţi acest lucru acasă, este obligatoriu să purtaţi mănuşi, pentru protecţie. Dacă totuşi incidentul are loc, îndepărtaţi capuşa cu grijă, folosind o pensetă. După ce v-aţi asigurat că nu au rămas fragmente din căpuşă în piele, curăţaţi zona cu apă şi săpun, eventual folosiţi şi un dezinfectant şi adresaţi-vă de urgenţă medicului.

Cum procedaţi pentru a  îndepărta căpuşa dacă aţi fost muşcaţi?

Imbibaţi foarte bine un tampon de vată în tinctură de iod şi tineţi tamponul pe căpuşă 3-4 minute. În loc de tinctură de iod se poate folosi şi acetonă. După ce căpuşa cade, dezinfectezi bine înţepătura cu iod, apoi ungi locul cu alifie de gălbenele cu propolis.

Evitaţi zonele cu iarbă înaltă, zone ce sunt preferatele căpuşelor.

Hainele purtate la iarbă verde trebuie de asemenea verificate şi dacă e posibil spălate la temperaturi mari. Căpuşele pot supravieţui în maşina de spălat dacă temperatura apei nu e suficient de mare.

sursa: Jurnal de Dobroesti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *